Den Haag Grote Marktstraat

Den Haag: Grote Marktstraat in de jaren 80 van de 20ste eeuw

Sinds het begin van mijn tienerjaren heb ik een fascinatie voor de grote stad. Als jonge knaap bezocht ik grote internationale steden in de nabijheid van Nederland, zoals Londen, Parijs, Brussel en Keulen. Het viel mij vaak op hoe bleek mijn geboortestad Den Haag toonde in relatie tot de metropolen die ik in het buitenland bezocht.

Vanuit het idee dat je toch anders naar een stad als Den Haag kan kijken heb ik in de jaren ’80 van de 20ste eeuw veel foto’s gemaakt van Den Haag. Op veel van deze foto’s heb ik geprobeerd om Den Haag als wereldstad te portretteren.

Den Haag Grote Marktstraat
Grote Marktstraat te Den Haag in de jaren ’80. Voor mij als jonge knaap de hoogst haalbare grootstedelijkheid in mijn directe omgeving

Hierboven ziet u de Grote Marktstraat in de jaren ’80 van de 20ste eeuw. Deze straat was voor mij de enige plek in de stad die kenmerken vertoonde van chique winkelboulevards zoals die te vinden zijn in internationale metropolen. Het kruispunt van de Grote Marktstraat en het Spui vormde het drukste openbaar vervoer knooppunt van Nederland.

In het midden van de foto (maar wel in de verte) ziet u een exemplaar van de vroegere gele Haagse tram. In de Grote Marktstraat zelf bevonden en bevinden zich filialen van de drie grote Nederlandse warenhuisketens (Bijenkorf, V&D en Hema).

Behalve dat de uitstraling van de Grote Markstraat in Den Haag toch iets volkser was dan zijn internationale voorbeelden kampte de Grote Markstraat echter met een complicatie die haar volledig diskwalificeerde als winkelboulevard met internationale betekenis. De straat was slechts enkele honderden meters lang…


(5929 views)

7 thoughts on “Den Haag: Grote Marktstraat in de jaren 80 van de 20ste eeuw

 1. Wel, de jaren ’80 is een fenomeen dat zich sinds de jaartelling een keer of 20 heeft voorgedaan. Het leek mij correct om de eeuw te noemen waarop het artikel betrekking heeft. Overigens zou ik misschien ook eens een artikel moeten schrijven over de jaren ’80 van de 21 eeuw. Hoe zou Den Haag er dan uit zien?

 2. Wat een gewéldige foto!
  Uit het pre-autovrije-binnenstad-dictatuur-tijdperk…

  Zo herinner ik mij mijn stad, uit mijn schooltijd (na school slenterend door de stad, van je zakgeld een cheeseburger scoren bij de -verdwenen- McDonald’s op het Plein) en later, als student, met een tweedehandsautootje door de stad tuffend, toen je zelfs nog over het Binnenhof langs de Ridderzaal kon rijden!!

  Overigens: “autovrije binnenstad” = de wraak van ambtenaren/losers die nooit hun rijbewijs hebben gehaald. Helaas is nu dus ook Den Haag aan de beurt.

  “Vroégâh” was het qua bereikbaarbaarheid in DH veel beter gesteld. Toen kon je echt overal met de auto komen en parkeren! Groenmarkt, Lange Poten, Herengracht, Grote Marktstraat uiteraard…

  Zelfs in straten als de Casuariestraat kon je vroeger nog gewoon komen. Dat ging vroeger toch ook allemaal goed??…

  Tot overmaat van ramp worden overal parkeerplaatsen verwijderd zoals op het Voorhout en kost 3 uurtjes parkeren in een garage je EUR 9 ! Dat is dus gewoon 20 gulden, stel je dat eens voor !

  Nu wordt Den Haag langzamerhand één groot, nóg saaier en nóg doodser openluchtmuseum (hebben de Haagse bestuurders stiekem teveel Delft als voorbeeld genomen ??)

  Heb je nog meer van zulke geweldige foto’s?
  Mooie trip down Memory Lane…

 3. Hallo Dennis,

  Bedankt voor je uitvoerige reactie.
  Ik heb nog tientallen zo niet honderden foto’s en dia’s uit het Den Haag van de jaren ’80 en ietsje eerder. De meeste van die plaatjes zijn echter met goedkope en slechte camera’s gemaakt. Maar ik heb nog voldoende materiaal om een hele website te vullen. Het probleem is echter hoe ik aan de tijd moet komen om de boel uit te zoeken, te scannen en online te zetten. Ik heb een gezin, een baan, een bedrijf, en dat doe ik dit soort sites er nog bij. Een sociaal leven is al volstrekt onmogelijk. Ik hoop ooit nog eens toe te komen aan het online zetten van al die mooie plaatjes van vroeger…

 4. Ik wil graag helpen/ondersteunen bij het scannen van die foto’s!?
  Ik ben heel geinteresseerd in de foto’s van DH uit die tijd. (en al helemaal van de Lutherse Burgwal waar ik nu woon).

  Dus als ik kan helpen: laat maar weten!

  Onno

 5. Hallo Onno,

  Wat een leuke reactie, bedankt voor het aanbod!
  Het probleem is een beetje dat ik het spul ook nog niet allemaal heb gesorteerd.
  Dus ik zou het materiaal ook nog moeten uitzoeken.
  Ik heb inmiddels een dia-scanner gekocht zodat ik aan de slag zou moeten kunnen.
  Jouw reactie motiveert mij nog eens extra om hier de komende tijd iets mee te doen. Indien ik hulp nodig heb laat ik het weten, ik heb je e-mail adres.

  Hans

 6. Zeer vet dit stukje geschiedenis van Den Haag stad.
  Ik ben een student Integrale Veiligheidskunde en heb een project die gaat over het verkeerscirculatieplan. Hierbij moet ik de omstandigheden van de grote marktstraat van vroeger en nu vergelijken, om de gevolgen voor de auto, het openbaar vervoer verkeer te onderzoeken.
  Bedankt voor dit stukje tekst! Heeft me zeker wat geholpen!

  Groeten Aron

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.