9 Redenen waarom de benzineprijs omlaag moet

Ik heb een fijn auto-tje waarmee ik naar mijn werk rijd en heerlijke trips maak in binnen- en buitenland. Een echte kilometervreter en wereldreiziger ben ik niet. Maar het afgelopen jaar heeft mijn Renault Antwerpen, Brussel, Duisburg, Dortmund, Keulen, Düsseldorf, enzovoort gezien. Wat een genot is het om op een zomerdag met mijn schuifdakje open een rit te maken over de Autobahn naar een van de prachtige steden in Duitsland of België.

Ja, ik weet het. Zo’n auto vervuilt het milieu. Maar het genot, het gemak, het nut en simpelweg de noodzaak die voor miljoenen mensen zijn gekoppeld aan autoverkeer, maken dat autoverkeer voorlopig niet uit ons dagelijks leven kan, zal en mag verdwijnen. Leve de vrijheid van vervoer!

Daarom vind ik het toch een beetje jammer dat die benzine in Nederland zo verrekte duur is.

benzine - brandstof - benzineprijs - benzineprijzen

Kijk eens naar dit internationale overzicht van benzineprijzen. Nederland heeft bijna de duurste benzine ter wereld! Dit overzicht van brandstofprijzen in Europa bevestigt dat beeld.

Hoe komt het dat die benzine in Nederland zo duur is? Leven onze pomphouders er op los? Wonen die allemaal in miljoenenvilla’s en rijden ze in Ferrari’s? Nee natuurlijk. Als in Nederland iets veel te duur is komt dat meestal door een graaiende overheid.

Kijk eens naar dit overzicht van benzineprijzen zonder belasting. Wanneer ik dit schrijf (juli 2015) bestaat meer dan 60% van de prijs van een liter benzine uit belasting! Volkomen doorgedraaid! Daarom geef ik u 9 redenen waarom die absurde belastingen op brandstof naar beneden moeten. En wel direct!

1) Te hoge brandstofprijzen kosten u honderden Euro’s per jaar.
Wie één keer per week zijn tank vol gooit met 50 liter Euro-95 betaalt daarmee iedere week ruim 50 Euro aan BTW en accijnzen. Zo’n autorijder betaalt daarmee per jaar ruim € 2.500 aan belasting op zijn benzine! Het is toch niet te geloven…

2) Te hoge brandstofprijzen maken alles, maar dan ook alles duurder.
Bent u ook een hardwerkende Nederlander die om zijn werk te kunnen doen en zijn gezin draaiende te houden nu eenmaal een auto nodig heeft, dan wordt u door onze overheid gestraft. Op iedere kilometer die u rijdt voor uw werk of uw gezin betaalt u een absurde hoeveelheid belasting. Zoals in het vorige punt gesteld kan dat oplopen tot duizenden Euro’s per jaar. Wat u zich misschien minder snel realiseert is dat uw supermarkt, uw pizza-koerier, uw slager, enzovoort, enzovoort, ook allemaal met die absurd hoge benzineprijs te maken hebben. Daardoor moeten zij allemaal hogere prijzen rekenen voor hun producten. Als de benzineprijzen dalen kunnen de prijzen van nog veel meer producten omlaag zodat de Nederlandse burger veel meer geld overhoudt in zijn portemonnee.

3) Te hoge brandstofprijzen maken onze ondernemers aan de landsgrenzen kapot.
In onze buurlanden België en Duitsland is benzine aan de pomp veel goedkoper dan in Nederland. Logisch dat veel Nederlanders die in grensgebieden wonen er voor kiezen om in het buitenland te tanken. Omgekeerd zal geen enkele Duitser of Belg zo gek zijn om Nederland zijn tank vol te gooien. Hierdoor worden Nederlandse ondernemers die in het grensgebied werken kapot gemaakt. Door de idiote belastingtarieven die onze overheid legt op brandstof is het voor hen vrijwel onmogelijk om te concurreren met benzinestations die vlak over de grens zijn gelegen. Ook onze transportsector heeft hier veel last van. Hallo! Wij wilden toch een logistiek topland zijn?

4) Te hoge brandstofprijzen jagen buitenlandse bedrijven weg.
Nederland is een land dat vooral groot is geworden door internationale handel. Maar door die hoge brandstofprijzen wordt het voor buitenlandse bedrijven steeds minder aantrekkelijk om een vestiging in Nederland te openen.

5) Hoge brandstofprijzen jagen toeristen weg
Want ook die tanken wel even over de grens. En terwijl zij dat doen eten zij daar ook nog een hapje. Oh, en een middagje shoppen gebeurt daarom niet in Hengelo maar in Bocholt. Zo verdwijnen miljoenen aan inkomsten over de grens.

6) Te hoge brandstofprijzen belemmeren onze vrijheid.
In je auto stappen en zelf kiezen wanneer je waar naartoe rijdt is een basisrecht in iedere vrije democratie. Dat is in lang niet alle landen vanzelfsprekend. Vooral in landen die door een dictator worden geregeerd, gelden in veel gevallen restricties aan verplaatsing. In Nederland mag je in principe wel overal vrij reizen. Maar met deze hoge benzineprijzen werp je een nieuwe barrière op die het vrije reizen belemmert.

7) Te hoge brandstofprijzen beperken onze sociale contacten en ontspanning.
Heeft u ook een familielid in Harlingen, Venlo of Middelburg? Of in Hoorn, Winschoten of Heerlen? En woont u zelf in de Randstad? Ik wel. Altijd leuk om je familie weer eens te zien. Maar met deze benzineprijzen gebeurt dat hooguit één keer per jaar. Of had u weer eens zin om met het gezin naar een leuk pretpark te gaan? Die attracties liggen meestal ver buiten de stad en zijn voor het openbaar vervoer niet al te best bereikbaar. Maar ja, met deze benzineprijzen wordt zo’n heerlijk en verdiend dagje uit wel erg duur, dus dit jaar maar niet… Met dank aan onze overheid voor het heffen van absurde belastingen op brandstof!

8) Te hoge brandstofprijzen belemmeren onze ontwikkeling
Een van de meest fundamentele manieren om in je leven iets te leren is op stap gaan. De wijde wereld in om te zien hoe er op andere plekken wordt geleefd, gewerkt, gebouwd, gegeten, gefeest, enzovoort. Je horizon verbreden, kennis nemen van andere gewoontes en culturen, je verdiepen in de leefgewoontes van anderen, kortom; kennis vergaren over alles wat er in de wereld gebeurt. Belangrijk voor iedere Nederlander maar vooral voor onze jeugd. Te hoge brandstofprijzen werpen een drempel op om de wereld te verkennen. Onze leer-ervaring verarmt erdoor. Dat is niet best voor een kennisland.

9) Het openbaar vervoer is in Nederland te duur en te slecht als alternatief voor de auto
Iedere keer als ik in het buitenland ben verbaas ik mij over het gemak, de kwaliteit en de vriendelijke prijs van het openbaar vervoer. Of ik nu in Londen, Berlijn, Warschau of Madrid ben, overal is het openbaar vervoer beter. Geen gedoe met verschillende kaartjes vanwege verschillende vervoersmaatschappijen, geen OV-chipkaart die al geld kost zonder dat je er mee kunt reizen en geen in- en uitchecken op ieder station. Nee, gewoon één kaartje dat je overal kunt kopen, dat goedkoop is (dagkaart voor de hele regio Berlijn slecht € 6,70!), waarmee je alle vormen van openbaar vervoer kunt gebruiken (bus, tram, metro, trein) en inchecken of uitchecken is er in Berlijn helemaal niet bij. Een dienstregeling is in dit soort steden helemaal niet relevant, want binnen 5 minuten komt de volgende metro al weer aanrijden. Zodra ik op Schiphol land is de eerste trein naar Den Haag al weer 20 minuten vertraagd. Die informatie verschijnt pas op het bord nadat de trein al 10 minuten te laat is. Er is heel veel ontzettend goed aan Nederland, maar het openbaar vervoer niet. Dat is te duur en levert voor die hoge prijs niet de kwaliteit die ik ervan mag verwachten. Ik heb een goed idee voor het openbaar vervoer in Nederland; we schaffen de OV-chipkaart af en we introduceren een papieren kaartje waarmee je in heel Nederland kunt reizen. Zullen we dat een Strippenkaart noemen?


(1462 views)

Leave a comment

Your email address will not be published.


*