9 Redenen waarom de benzineprijs omlaag moet

Update 21 juli 2020:

Nu en dan schrijf ik een artikel met een contrair standpunt dat u met een korreltje zout mag nemen. Dit is zo’n artikel. Uiteraard ben ik zeer begaan met zaken zoals milieu en duurzaamheid. Toch vond ik het interessant om eens een stelling te verdedigen die op het omgedraaide lijkt te duiden. Het goedkoper maken van een fossiele brandstof zoals benzine lijkt een standpunt dat vooral door het vervuilende grootkapitaal wordt aangehangen. Toch zijn er verrassend veel argumenten te bedenken waarom benzine in Nederland veel goedkoper zou moeten zijn. Daarom scheef ik 5 jaar geleden, in juli 2015, het onderstaande artikel. Opvallend is dat mijn artikel uit 2015, autoverkeer vrijwel automatisch associeert met het gebruik van fossiele brandstoffen. Elektrische auto’s waren op dat moment nog niet zo gangbaar. Dat is anno 2020 behoorlijk veranderd. Leest u het onderstaande artikel dan ook met enig voorbehoud en door een bril uit 2015. De cursieve delen zijn updates uit 2020.

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

Ik heb een fijne auto waarmee ik naar mijn werk rijd en heerlijke trips maak in binnen- en buitenland. Een echte kilometervreter en wereldreiziger ben ik niet. Maar het afgelopen jaar heeft mijn Renault Antwerpen, Brussel, Duisburg, Dortmund, Keulen, Düsseldorf, enzovoort gezien. Wat een genot is het om op een zomerdag met mijn schuifdakje open een rit te maken over de Autobahn naar een van de prachtige steden in Duitsland of België.

Ja, ik weet het. Zo’n auto vervuilt het milieu. Maar het genot, het gemak, het nut en simpelweg de noodzaak die voor miljoenen mensen zijn gekoppeld aan autoverkeer, maken dat autoverkeer voorlopig niet uit ons dagelijks leven kan, zal en mag verdwijnen. Leve de vrijheid van vervoer! Daarom vind ik het toch een beetje jammer dat die benzine in Nederland zo verrekte duur is.

Kijk eens naar het onderstaande internationale overzicht van benzineprijzen.

Update: onderstaande data heb ik op 21 juli 2020 betrokken van http://www.globalpetrolprices.com

Hierboven staat de top 10 van landen waar benzine het goedkoopste is. Zoals verwacht staat Nederland daar niet bij. Het leert u wel dat u in een land als Maleisië 40 dollarcent voor een liter benzine betaalt. Wow!

Het overzicht is te lang om hier als een plaatje af te beelden. Er staan in totaal 164 landen op de lijst. Nederland staat op nummer 162. Kortom; Nederland heeft de op 2 landen na duurste benzine ter wereld. Zie hieronder het staartje van het klassement.

Bij nader inzien; Hong Kong, de nummer 164, is niet eens een land. En in nummer 163, de Centraal Afrikaanse Republiek, is alles peperduur omdat het land is verscheurd door een al decennia durende oorlog. Ergo: Nederland heeft de duurste benzine ter wereld. 

Hoe komt het dat die benzine in Nederland zo duur is? Leven onze pomphouders er op los? Wonen die allemaal in miljoenenvilla’s en rijden ze in Ferrari’s? Nee natuurlijk. Als in Nederland iets veel te duur is komt dat meestal door een graaiende overheid.

Kijk eens naar dit overzicht van de prijzen van benzine (Euro 95) en Diesel zonder en met belasting. Het verschil is schokkend!

Update: onderstaande data heb ik op 21 juli 2020 betrokken van http://www.brandstofprijzen.info/brandstof-zonder-belasting.php

Het blijkt dat een liter Euro95 na aftrek van BTW en accijns slechts € 0,60 hoeft te kosten! De overheid legt daar nog een € 1,07 aan belastingen bovenop zodat de verkoopprijs € 1,67 wordt. Dit betekent dat in Nederland 64% van de benzineprijs uit belastingen bestaat! (Situatie op 21 juli 2020)

Volkomen doorgedraaid! Daarom geef ik u 9 redenen waarom die absurde belastingen op brandstof naar beneden moeten. En wel direct!

1) Te hoge brandstofprijzen kosten u honderden Euro’s per jaar.
Wie één keer per week zijn tank vol gooit met 50 liter Euro-95 betaalt daarmee iedere week ruim 50 Euro aan BTW en accijnzen. Zo’n autorijder betaalt daarmee per jaar ruim € 2.500 aan belasting op zijn benzine! Het is toch niet te geloven…

2) Te hoge brandstofprijzen maken alles, maar dan ook alles duurder.
Bent u ook een hardwerkende Nederlander die om zijn werk te kunnen doen en zijn gezin draaiende te houden nu eenmaal een auto nodig heeft, dan wordt u door onze overheid gestraft. Op iedere kilometer die u rijdt voor uw werk of uw gezin betaalt u een absurde hoeveelheid belasting. Zoals in het vorige punt gesteld kan dat oplopen tot duizenden Euro’s per jaar. Wat u zich misschien minder snel realiseert is dat uw supermarkt, uw pizza-koerier, uw slager, enzovoort, enzovoort, ook allemaal met die absurd hoge benzineprijs te maken hebben. Daardoor moeten zij allemaal hogere prijzen rekenen voor hun producten. Als de benzineprijzen dalen kunnen de prijzen van nog veel meer producten omlaag zodat de Nederlandse burger veel meer geld overhoudt in zijn portemonnee.

3) Te hoge brandstofprijzen maken onze ondernemers aan de landsgrenzen kapot.
In onze buurlanden België en Duitsland is benzine aan de pomp veel goedkoper dan in Nederland. Logisch dat veel Nederlanders die in grensgebieden wonen er voor kiezen om in het buitenland te tanken. Omgekeerd zal geen enkele Duitser of Belg zo gek zijn om Nederland zijn tank vol te gooien. Hierdoor worden Nederlandse ondernemers die in het grensgebied werken kapot gemaakt. Door de idiote belastingtarieven die onze overheid legt op brandstof is het voor hen vrijwel onmogelijk om te concurreren met benzinestations die vlak over de grens zijn gelegen. Ook onze transportsector heeft hier veel last van. Hallo! Wij wilden toch een logistiek topland zijn?

4) Te hoge brandstofprijzen jagen buitenlandse bedrijven weg.
Nederland is een land dat vooral groot is geworden door internationale handel. Maar door die hoge brandstofprijzen wordt het voor buitenlandse bedrijven steeds minder aantrekkelijk om een vestiging in Nederland te openen.

5) Hoge brandstofprijzen jagen toeristen weg
Want ook die tanken wel even over de grens. En terwijl zij dat doen eten zij daar ook nog een hapje. Oh, en een middagje shoppen gebeurt daarom niet in Hengelo maar in Bocholt. Zo verdwijnen miljoenen aan inkomsten over de grens.

6) Te hoge brandstofprijzen belemmeren onze vrijheid.
In je auto stappen en zelf kiezen wanneer je waar naartoe rijdt is een basisrecht in iedere vrije democratie. Dat is in lang niet alle landen vanzelfsprekend. Vooral in landen die door een dictator worden geregeerd, gelden in veel gevallen restricties aan verplaatsing. In Nederland mag je in principe wel overal vrij reizen. Maar met deze hoge benzineprijzen werp je een nieuwe barrière op die het vrije reizen belemmert.

7) Te hoge brandstofprijzen beperken onze sociale contacten en ontspanning.
Heeft u ook een familielid in Harlingen, Venlo of Middelburg? Of in Hoorn, Winschoten of Heerlen? En woont u zelf in de Randstad of de Brabantse Stedenrij, net zoals 10 miljoen andere Nederlanders? Ik wel. Altijd leuk om je familie van buiten de stad weer eens te zien. Maar met deze benzineprijzen gebeurt dat hooguit één keer per jaar. Of had u weer eens zin om met het gezin naar een leuk pretpark te gaan? Die attracties liggen meestal ver buiten de stad en zijn voor het openbaar vervoer niet al te best bereikbaar. Maar ja, met deze benzineprijzen wordt zo’n heerlijk en verdiend dagje uit wel erg duur, dus dit jaar maar niet… Met dank aan onze overheid voor het heffen van absurde belastingen op brandstof!

8) Te hoge brandstofprijzen belemmeren onze ontwikkeling
Een van de meest fundamentele manieren om in je leven iets te leren is op stap gaan. De wijde wereld in om te zien hoe er op andere plekken wordt geleefd, gewerkt, gebouwd, gegeten, gefeest, enzovoort. Je horizon verbreden, kennis nemen van andere gewoontes en culturen, je verdiepen in de leefgewoontes van anderen, kortom; kennis vergaren over alles wat er in de wereld gebeurt. Belangrijk voor iedere Nederlander maar vooral voor onze jeugd. Te hoge brandstofprijzen werpen een drempel op om de wereld te verkennen. Onze leer-ervaring verarmt erdoor. Dat is niet best voor een kennisland.

9) Het openbaar vervoer is in Nederland te duur en te slecht als alternatief voor de auto
Iedere keer als ik in het buitenland ben verbaas ik mij over het gemak, de kwaliteit en de vriendelijke prijs van het openbaar vervoer. Of ik nu in Londen, Berlijn, Warschau, Stockholm of Madrid ben, overal is het openbaar vervoer beter. Geen gedoe met verschillende kaartjes vanwege verschillende vervoersmaatschappijen. Geen OV-chipkaart die al geld kost zonder dat je er een kilometer mee hebt gereden. Niemand heeft om die chipkaart gevraagd en vervolgens worden we gedwongen om er voor te betalen, zelfs als we niet reizen! Op veel plekken in het buitenland hoeft je ook niet in- en uit- te checken op ieder station. Nee, gewoon één kaartje dat je overal kunt kopen, dat goedkoop is (dagkaart voor de hele regio Berlijn slecht € 6,70!), waarmee je alle vormen van openbaar vervoer kunt gebruiken (bus, tram, metro, trein) en inchecken of uitchecken is er in Berlijn helemaal niet bij. Een dienstregeling is in dit soort steden helemaal niet relevant, want binnen 5 minuten komt de volgende metro al weer aanrijden. Zodra ik op Schiphol land is de eerste trein naar Den Haag al weer 20 minuten vertraagd. Die informatie verschijnt pas op het bord nadat de trein al 10 minuten te laat is. Er is heel veel ontzettend goed aan Nederland, maar het openbaar vervoer niet. Dat is te duur en levert voor die hoge prijs niet de kwaliteit die ik ervan mag verwachten. Ik heb een goed idee voor het openbaar vervoer in Nederland; we schaffen de OV-chipkaart af en we introduceren een papieren kaartje waarmee je in heel Nederland kunt reizen. Zullen we dat een Strippenkaart noemen?


(2008 views)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.