Bottom

Bottom (1991): De ranzigheid ten top

Bottom is een redelijk beleefd Engels woord voor het achtereind van uw lichaam. Je zou het met ‘bips’ kunnen vertalen. Hiermee zijn alle beleefdheden van de Britse tv-serie ‘Bottom’ zo’n beetje behandeld. Want daarna wordt Bottom een aaneenrijging van ranzige en gewelddadige slapstick.

Rick Mayall en Adrian Edmondson werden in de jaren ’80 van de 20ste eeuw bekend met hun tv-serie ‘The Young Ones’. Deze absurdistische comedy speelde zich af in een studentenhuis waar een hippie, rock & roller, punker en socio hun kostbare jeugd door de vingers lieten glippen met dronkenschap, vechtpartijen en na├»eve ambities.

In Bottom spelen Edmondson en Mayall wederom kansloze nietsnutten die zich bezighouden met scheten laten en elkaar op de bek timmeren. Het decor waar tegen deze banaliteiten zich afspelen is wederom een vervuild pand in Londen. En net zoals in The Young Ones dienen alle inspanningen eigenlijk maar tot drie doelen te leiden, s@x, s@x en s@x. (gecensureerd om geen strafpunten van zoekmachines te krijgen…)

Kun je met zo’n concept nu werkelijk een paar uur televisie vullen? Jazeker. Het werden uiteindelijk 3 seizoenen met in totaal 18 afleveringen. En hoewel het materiaal vaak een beetje traag is, want er gebeurt werkelijk helemaal niets van betekenis in het leven van deze druiloren, behoren sommige afleveringen tot de hoogtepunten van de Britse comedy.

De wijze waarop Edmondson en Mayall proberen te voorkomen dat de man van het gasbedrijf ontdekt dat zij illegaal gas aftappen moet worden gezien om te geloven. En Mayall die zich verleidelijk in zijn onderbroek posteert om een naar binnen gelokte vrouw te versieren verdient zeker uw aandacht. Ook het plan om stiekem het houten been van een dronkaard weg te nemen om de opbrengst te vergokken bij de paardenraces is een klassieker in de geschiedenis van de absurdistische humor. En wie dan nog niet genoeg ranzige nonsens heeft verteerd is rijp voor de scene waarin Edmondson poogt het gebroken been van Mayall te ontzetten.

Toen Bottom in 1991 werd uitgebracht sprak Engeland schande van zo’n uit zijn verband getrokken flauwekul. Maar anno 2008 is Bottom verworden tot een anachronisme. We zijn al lang niet meer geschokt door een comedy waarin natte ruften worden gelaten en men elkaar met steelpannen te lijf gaat. Tegenwoordig kun je dat soort lui de hele avond op SBS6 in het echt zien.


(2166 views)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.