Euro's

GELD LENEN?
Lees eerst de 10 tips voor verstandig geld lenen

Geld lenen kost vrijwel altijd veel geld. Dus dat doe je liever niet. Tenzij je met je rug tegen de muur staat. Of als je alleen met behulp van een lening een huis kan kopen. Ga je lenen, doe dat dan altijd op een verstandige manier. Houd je alsjeblieft aan de onderstaande tips!

1. Leen geld alleen als het echt nodig is
Geld lenen kost rente. En voor die rente zult u moeten werken. Daardoor zult u dag in dag uit aan uw lening worden herinnerd. Totdat de lening is afgelost. En dat kan jaren duren. En wanneer u dan terugkijkt zult u waarschijnlijk schrikken van de hoeveelheid rente die u heeft betaald. Bij veel langjarige leningen betaal je het geleende bedrag letterlijk dubbel terug of nog erger! Leen dus alleen geld als het echt niet anders kan…

2. Vergelijk rentetarieven en andere kosten
Als u via Google zoekt naar ‘rente vergelijken’ zult u honderden sites vinden waarop rentetarieven van leningen worden vergeleken. Let daarbij goed op dat u de echte rentes vergelijkt en niet de aanbiedingen waarbij u bijvoorbeeld het eerste jaar maar de helft of helemaal geen rente betaalt. Let ook op andere kosten die geldverstrekkers in rekening brengen!

3. Pas op voor vergelijkingssites!
Zoals gezegd zijn er honderden sites die de rentetarieven voor leningen vergelijken. Die sites presenteren zich allemaal als onafhankelijk en objectief en adviseren vaak leningen van specifieke bedrijven. Veel van die sites worden echter gerund door zogenoemde ‘affiliates’. Zij laten zich door banken en verzekeraars commissie betalen voor het aanbevelen van hun leningen. U loopt dus de kans dat u via zo’n site niet de voor u goedkoopste lening afsluit maar dat u de lening afsluit waarover de beheerder van die site de hoogste commissie ontvangt.

4. Neem indien mogelijk een lange vaste rente
Geld lenen doet u omdat dat geld zelf niet heeft. Lenen is daardoor altijd een risico. Probeer dat risico zo klein mogelijk te maken door niet te kiezen voor een kortlopende variabele rente. De rente is de laatste jaren erg beweeglijk en staat erg laag. Wie een kortlopende of variabele rente kiest neemt het risico dat de rente over een paar jaar een stuk hoger staat. Als uw rente dan wordt aangepast kunt u in grote problemen komen. Op die manier is de ‘kredietcrisis’ van 2008 ontstaan. Koop dus liever een stukje zekerheid en laat uw rente lang vastzetten.

5. Doe alleen zaken via een tussenpersoon als het echt nodig is
Tussenpersonen van banken en verzekeraars doen u geloven dat zij juist toegang hebben tot uitstekende aanbiedingen en tarieven waardoor u bij hen goedkoper uit bent. Dat is in veel gevallen helaas niet waar. Tussenpersonen laten zich natuurlijk dik betalen voor het aanbrengen van leningen. Dat geld moet ergens vandaan komen, namelijk uit uw portemonnee. Laat u dus niet te makkelijk inpakken door de praatjes van tussenpersonen. Een bank kan altijd nog de goedkoopste rente bieden als zij geen tussenpersonen hoeft te betalen. Daarbij geldt voor tussenpersonen het zelfde als voor vergelijkingssites. Van de ene bank krijgen ze een hogere commissie dan van de andere bank. Sommige tussenpersonen zullen u dus bij voorkeur een lening van bank X aanpraten omdat zij daar zelf het meest geld aan verdienen.

6. Leen liever geen geld van familie of vrienden
Lekker goedkoop, denken veel mensen. Maar het leidt vaak tot wantrouwen en ruzie. Geld lenen is een zakelijke aangelegenheid. Dus sluit u een lening af bij een partij waarmee u een zakelijke relatie heeft. U sluit uw lening dus bij voorkeur af bij een bank of een verzekeraar.

7. Onderhandel over uw lening
Dat klinkt voor sommige lezers misschien absurd. Maar ook banken en verzekeraars verkopen graag hun spullen. En wanneer de handel niet zo goed loopt en zij erg graag willen dat u een lening bij ze afsluit zouden ze wel eens gevoelig kunnen zijn voor het geven van kortingen. Een korting van 0,5% rente op een lening van 100.000 Euro scheelt u maar liefst 500 Euro per jaar. Vraag dus altijd om een korting! Wat heeft u te verliezen?

8. Wantrouw voorwaarden die u niet begrijpt.
Een lening is in principe een buitengewoon simpel product. Een bank of verzekeraar is bereid om u geld voor te schieten. En u moet het allemaal weer terugbetalen. Als beloning betaalt u de bank rente. Ingewikkelder mag het niet zijn! Als u de voorwaarden van een lening niet snapt dan ligt het niet aan u. Dan probeert de bank misschien een boel wollige taal te produceren om te verdoezelen dat het helemaal niet zo’n gunstige lening is. Accepteer dus geen ingewikkelde voorwaarden en eis duidelijkheid. Als uw bank of verzekeraar niet duidelijk genoeg is, sluit u uw lening ergens anders af.

9. Sluit een lening direct over wanneer dat goedkoper is.
Wat kan u het schelen dat die medewerker van de bank zo aardig is of dat uw tussenpersoon uw zwager is. U bent degene die jarenlang de rente moet betalen. En hoe lager die rente is hoe beter. Spaarrentes zijn de afgelopen jaren tot het nulpunt gedaald. Helaas hebben de kredietrentes die dalende trend niet zo sterk gevolgd. Toch is de rente op de meeste leningen aanzienlijk lager dan een paar jaar geleden. Wanneer u dus de kans krijgt om uw lening over te sluiten naar een goedkopere maatschappij moet u dat gewoon doen. Pas wel op voor boetebepalingen en dergelijke!

10. Sluit nooit een lening af om de rente van een andere lening te kunnen betalen. Want dan is het einde zoek en komt u in een spiraal van ellende terecht.

Bonustip:

11. Als u eenmaal een registratie heeft bij het BKR (Bureau Krediet Registratie) wordt het een stuk moeilijker om geld te lenen. In principe wordt u door het BKR geregistreerd als u een ‘wanbetaler’ bent. En dat bent u volgens het BKR al snel. Het overkwam mij bijna toen ik pas een credit card had. Bij toeval kwam ik er achter dat als ik het saldo-tekort op mijn credit card niet iedere maand automatisch zou laten aanvullen tot een saldo van nul, het BKR mij zou registreren. Met alle gevolgen die daar bij horen. Niet leuk als je net een huis wil kopen en je door dit soort gedoe geen hypotheek meer kan krijgen. Verder geldt dat wie een betalingsachterstand van enkele maanden heeft bij bijvoorbeeld zijn huisbaas, energie-leverancier of bank al in aanmerking komt voor een BKR-registratie. In veel gevallen stelt zo’n registratie dus niet veel voor. Maar in veel andere gevallen is er een hele goede reden voor een BKR-registratie. In die gevallen betekent het dat de door het BKR geregistreerde persoon niet kedietwaardig is en dus niet in staat is om leningen terug te betalen. Als u zo iemand bent doet u er het beste aan om gewoon geen geld meer te lenen. Jammer maar helaas. Hoe vervelend het ook is, misschien moet u dan eerst een bijbaantje zoeken om extra geld te verdienen waarmee u uw schulden afbetaalt.

Heb je helaas toch schulden, en zoek je hulp om van je schulden af te komen, probeer dan een van de onderstaande opties.

Vereniging van schuldhulpverleners https://www.nvvk.nl/

Adviezen van het Nibud om uit je schulden te komen

Informatie van de Rijksoverheid over het treffen van een betalingsregeling

Nawoord 29 juli 2020: Ik ontvang van geen enkele bank of andere financiële instantie commissie om dit artikel te schrijven. Ik heb geen enkele band met welke financiële instelling dan ook. En geld lenen heb ik nog nooit gedaan, behalve dat ik een hypotheek heb op mijn huis. Maar geld lenen voor auto’s, keukens, bankstellen, telefoons en andere consumptie-artikelen vind ik eerlijk gezegd idioterie. Jaren nadat die auto of telefoon kapot is gegaan, betaalt u nog steeds die lening af. Niet doen.


(23321 views)

4 thoughts on “GELD LENEN?
Lees eerst de 10 tips voor verstandig geld lenen

  1. dat zijn hele wijzen woorden voor mij is het ook niet goed gegaan bij een tussenpersoon van afab geldservice ik ben er persoonlijk naar toe geweest om er zeker van te zijn dat ik goed voorgelicht zou wordenik was op dat moment vergeten mijn afschrift van mijn giro kompleet te maken kon dit faxen en kreeg toen te horen dat de lening gestort zou worden de volgende dag bel of er iets niet in orde was toen kreeg ik te horen dat ik een kopie van mijn wia uitkering en een kopie van mijn lopende lening moest faxen en dan was het in orde ik was blij dat te horen ik had een auto van 3600 euro gezien en die wou ik graag kopen ik heb bij de auto verkoper toen een koopovereenkomst getekend en verteld dat ik de auto donderdag komt halen ik heb die donderdag gebeld naar afab in amersfoort en kreeg te horen dat ik moet wachten tot 1500 uur ik heb toen weer gebeld en kreeg toen te horen dat de bank de lening geweigerd had omdat ik al een lening van 4000 euro had en omdat ik een wia uitkering heb nu zit ik in de problemen want ik ben nu 10 euro lichter gemaakt door fax kosten en ik moet nu 750 euro aan de auto verkoper geven omdat ik mijn verplichting niet kan nakomen dat heb ik aan afab geldservice uit amersfoort te danken dus mijn lesje is geloof nooit wat ze zeggen en zet alles op papier

  2. Mijn reactie op lenen aan mensen met een BKR is deze: Heel veel mensen, die een keer een fout begaan hebben, door misschien een te late betaling of dat men gewoon even niet kon betalen, worden bij zo’n BKR voor 5 jaar veroordeeld zonder dat daar een rechter aan te pas is gekomen. Maar je kunt deze mensen niet laten barsten of nog verder de goot in trappen. Heel veel van deze mensen zijn hardwerkend en moeten geholpen worden. Misschien met een hogere rente, zij kunnen dan zelf bedenken wat zij doen of willen.

  3. Mijn reactie is dat wanneer ze mij wel een lening zouden geven, ik dan uit de problemen zou komen met achterstanden van betalingen. Nu is het keihard werken en het ene gat met het andere vullen, de ene deurwaarder na de andere tevreden houden en uiteindelijk betaal je erg veel en de problemen blijven bestaan.
    Zoveel aanbieders op internet die je WEL kunnen helpen, maar als je al je persoonlijke gegevens hebt ingevoerd is het enige antwoord wat je krijgt…helaas we kunnen u niet helpen.
    Goeie reactie van Fred Tome, zelfs met een hogere rente zou ik dik tevreden zijn.
    Nu alleen maar hopen dat er wel eens een lening gaat komen die het eerlijk meent met wat ze aanbieden.

  4. Myn Reactie is als je schulden heb wordt je nog meer ingedrukt, door een herrinering te krygen met daar nog hogere administratie kosten,die ook nog by komt.Er moet tocht wat al is het een lening met hogere rente dat je je schulden kunt aflossen .Van fouten moet je leren.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.