ING bank

ING verdoezelt slechte beleggingsresultaten

Halverwege 2007 kondigde de Postbank aan dat zij in 2008 zou opgaan in de ING. De directie van de Postbank beloofde ons dat er voor de klant niets zou veranderen. Dat is helaas gelukt.

Want vroeger kreeg ik van de Postbank massa’s ongevraagde en ongewenste flutblaadjes met handige tips, zoals: “Zorg dat u zich goed laat adviseren over uw hypotheek.” Wel, ING stuurt dat zelfde flutblaadje ook. De Postbank verveelde haar klanten met leuk bedoelde maar vooral tenenkrommende spotjes met Jan Mulder. ING gaat daar gewoon mee door.

Maar het ergste is dat ING, net zoals de Postbank, nog steeds sjoemelt met het rendement van haar beleggingsfondsen.

Ter illustratie heb ik hierboven een grafiek uit de brochure van het ING Internet Fund afgebeeld. Zoals iedere belegger weet barstte in het jaar 2000 de zogenoemde Internet ‘zeepbel’. De enige jaren daarvoor geintroduceerde Internetfondsen stortten volledig in. Sommige beleggingsfondsen in deze sektor verloren in enkele jaren meer dan 90% van hun waarde. Zo ook het Postbank Internetfonds, dat nu door het leven gaat als het ING Internet Fund.

Net zoals de Postbank kiest ook ING er voor om die zwarte bladzijde uit de beleggingsgeschiedenis voor haar klanten verborgen te houden. In plaats daarvan presenteert zij haar klanten een laf grafiekje beginnend bij het jaar 2004, precies het moment waarop het fonds zijn dieptepunt had bereikt. Daardoor lijkt het ING Internet Fund een heel gewoon fonds met normale ups en downs. Maar in feite heeft het fonds zo slecht gepresteerd dat het nog maar een fractie waard is van zijn introductie-koers.

Ondertussen hangt ING aan een staatsinfuus van 10 miljard Euro. Kennelijk was het gewenst dat ING door de belastingbetaler overeind werd gehouden. Als dat werkelijk nodig was begrijp ik niet dat ING geld over heeft voor een miljoenen-operatie waarbij alles wat blauw is oranje moet worden. PIN-automaten, afschriften, gevelborden, briefpapier, visitekaartjes, alles moet vervangen worden vanwege een nieuwe huisstijl waar geen enkele klant om gevraagd heeft. Wat een verspilling.

Vandaag kreeg ik een nieuwe bankpas van ING. Pardon? De ‘oude’ pas viel krap 9 maanden geleden op mijn deurmat en zou pas over 4 jaar vervangen hoeven worden! De pas zit in een enveloppe met een brief en een door het minuscule lettertpye onleesbare uitdraai van de algemene voorwaarden. Nog meer verspilling. Maar ja. Door dat gepruts krijg je wel dat oude, vertrouwde Postbank-gevoel.


(1721 views)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.