Funda publiceert onjuiste gegevens

Als een huis lang te koop staat daalt de verkoopbaarheid. En dan hoeft u er minder voor te betalen. Makelaars houden daar niet van. Want hun commissie daalt dan ook. Daarom nemen zij u af en toe in de de maling. Dan halen zij een huis dat al maanden te koop staat even een dagje van huizensite Funda af. De dag erna zetten ze het huis terug op Funda. “Nieuw” staat er dan in dikke gele letters bij. En misschien betaalt u dan wel te veel voor dat huis.

Maar laat ik dit artikel vervolgen met een paar relativeringen om vooraf kritiek te pareren die niets met mijn betoog te maken heeft. Ja, Funda is een nuttige informatiebron voor huizenkopers. Ja, Funda is gebruiksvriendelijk en helder vormgegeven. Ja, het overgrote deel van de op Funda gepubliceerde informatie is vermoedelijk correct. Allemaal fantastisch. Maar dit artikel gaat over een categorie informatie op Funda waar het nodige aan schort. En niet omdat er wel eens foutje gemaakt wordt. Neen, Funda kent een systematiek van verwerking van gegevens die door zijn aard structurele desinformatie tolereert.

Wanneer ik dit schrijf (april 2007) komen er in mijn woonplaats Zoetermeer normaal gesproken 5 tot 10 nieuwe koophuizen per dag op de markt. Althans zo lijkt het wanneer Funda als bron wordt beschouwd. Huizen die nieuw in de verkoop zijn worden door Funda in opvallende gele letters met het woord “nieuw” aangeduid.

Toch komt het regelmatig voor dat ik op Funda een woning zie die met “nieuw” wordt aangeduid terwijl die zelfde woning al maanden te koop stond op dat zelfde Funda. Sommige van die woningen staan al meer dan een half jaar te koop en zijn diverse keren in prijs verlaagd. Toch presenteert Funda deze panden plotseling als “nieuw”.

Dat is vervelend omdat huizenkopers een beetje om de tuin worden geleid. Zij hebben er belang bij om te weten of een pand kort of lang te koop staat omdat dat invloed kan hebben op de prijs. Bij een huis dat al lang te koop staat kunt u in de regel een lagere verkoopprijs bedingen dan bij een huis dat daadwerkelijk nieuw is op de woningmarkt. Wanneer Funda dus een pand onterecht als “nieuw” adverteert, betaalt u misschien te veel voor dat pand.

Daarom heb ik heb Funda gemaild om te melden dat er regelmatig “nieuwe” panden op Funda staan die helemaal niet “nieuw” zijn. Het antwoord van Funda was opmerkelijk. De foute informatie wordt niet per ongeluk maar bewust verstrekt! NVM makelaars zitten soms met panden in hun maag die ze slecht kunnen verkopen. De verkoop wil bijvoorbeeld niet zo vlotten omdat zo’n pand in een slechte staat van onderhoud verkeert. Echter, wanneer een pand lang te koop staat daalt de verkoopbaarheid van zo’n pand vrijwel automatisch. De regelmatige bezoekers van Funda zien het pand iedere keer opnieuw voorbij komen en denken dat er een luchtje aan zit of negeren het gewoon.

Om die vicieuze cirkel te doorbreken hebben NVM makelaars een trucje bedacht. Ze melden zo’n pand bij Funda af en de volgende dag melden ze het pand weer aan. Voila, Funda meldt vervolgens met gele letters dat dit pand “nieuw” is! Op deze manier willen de makelaars een beetje verdoezelen dat zo’n pand al vele maanden niet wordt verkocht. Zij verstrekken dus bewust onjuiste informatie.

Meestal worden deze onterechte “nieuw” meldingen mondjesmaat doorgevoerd. Maar soms heeft Funda de hik. Zo zijn er vandaag maar liefst 44 woningen “nieuw” te koop in Zoetermeer. Vorige week waren er zelfs 89 “nieuwe” woningen op één dag. En inderdaad, veel van deze woningen zijn gewoon oude bekenden die al maanden te koop staan.

Wie wil zien hoe “nieuw” panden in werkelijkheid zijn neemt een kijkje op miljoenhuizen.nl. Deze site meldt bij ieder pand de prijsgeschiedenis zodat je kan zien hoe lang het al te koop staat en op welke wijze de vraagprijs zich heeft ontwikkeld.


(4647 views)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.