AEX

Rendement AEX in 1 week zelfde als bankrekening in 2 jaar

Vorige week, op 31 december 2008 sloot de AEX op 245,94. Wie op dat moment was ingestapt in een leuk pakketje gezonde Hollandse aandelen, had vandaag al een vette winst behaald. Want de AEX sloot vanmiddag op 269,27. Dat is 9,5 procent rendement in een week tijd. Wanneer u een fatsoenlijke bankrekening heeft kost het u 2 jaar om dat zelfde rendement te behalen.

Die winst is misschien nog iets scherper te benoemen. Op 21 november 2008, dus krap anderhalve maand geleden, zakte de AEX tot een tijdelijk dieptepunt van 222,93.
Vanaf dat dieptepunt is AEX inmiddels bijna 21 procent gestegen!

Betekent dit dat het ergste voorbij is op de beurs? Betekent dit dat u weer veilig in de aandelen kunt stappen zonder forse verliezen te hoeven incasseren? Nee, dat hoeft het niet te betekenen.

Want dit is maar een momentopname en morgen kan het sentiment weer omslaan. Wat het wel betekent is dat de beurs zijn veerkracht nog lang niet is verloren. Kennelijk is er nog een basis van vertrouwen bij beleggers die de AEX in ieder geval tijdelijk fors kan doen opleven.

Wanneer ik dit schrijf is de Dow Jones zojuist 0,69 procent hoger gesloten. Niet indrukwekkend. Maar ook geen slecht uitgangspunt voor de dag van morgen. Het wordt spannend om te zien of de AEX dit niveau de komende tijd kan vasthouden. Ik denk van wel.


(954 views)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.