duitse vlag

Duitsland, bedankt voor de welvaart!

Het klopt dat de zomers in Nederland tamelijk sneu zijn. En onze overheid besteedt inderdaad erg veel tijd en geld aan nutteloze zaken. Maar die Duitsers… daar zouden wij eens anders over moeten gaan denken. Want vooral dankzij Duitsland behoren Nederlanders tot de rijkste burgers ter wereld.

Hoewel de totale omvang van de Nederlandse economie internationaal steeds minder voorstelt, zijn individuele Nederlanders nog steeds steenrijk. Volgens het IMF was Nederland in 2011 het 9e rijkste land ter wereld, gemeten naar inkomen per hoofd van de bevolking. Met ruim 42.000 Amerikaanse dollars per inwoner behoren wij tot de absolute wereldtop. Die rijkdom hebben wij te danken aan maar één simpele reden: het feit dat Nederland nog steeds beschikt over een stel internationaal opererende top-ondernemers die producten en diensten doorvoeren en exporteren.

Oh ja? Is export dan zo belangrijk?
Wij waren toch ‘kennisland’ of iets dergelijks?
Of gasland? Wij draaien toch op goedkope energie uit Groningen?

Allemaal quatsch.

Potsdamer Platz in Berlijn
Nederlanders kunnen goed zaniken. Dat lukt mij trouwens ook vrij aardig. Het weer, de overheid en … de Duitsers. Die hebben het gedaan.

Nederland is in de eerste plaats een exportland.
Er zijn maar weinig zaken waarin Nederland behoort tot de absolute wereldtop.
Maar met een uitvoer van $660 miljard per jaar (WTO, 2012) is Nederland op het vlak van export een absolute wereldmacht. Alleen China, de VS, Duitsland en Japan exporteren nog meer.

De bijdrage van de export aan de Nederlandse economie is circa 30% (CBS, 2008).
Kortom; zonder internationaal denkende ondernemers zouden uw en mijn inkomens gemiddeld 30% lager zijn!

Zonder de bijdrage van export aan onze economie, zouden Nederlanders stevig zakken op de ranglijst van rijke wereldburgers. Nu staan wij volgens het IMF nog op de 9e plaats. Zonder export zouden wij op een gedeelde 31e plaats met Slovenië terecht komen.
Zie http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(PPP)_per_capita

Hebt u enig idee wat dat betekent?
Zonder onze internationale ondernemers zou Nederland geen geld hebben om onze verzorgingsstaat overeind te houden. Zaken zoals gratis onderwijs, gratis uitkeringen en gratis woningen voor het niet-werkende deel van de bevolking zouden onmogelijk kunnen voortbestaan op het niveau dat wij nu kennen.

En aan welk land verdient de Nederlandse economie dan het meeste geld?
Is het de USA of misschien China?
Nee hè, u raadt het al; het is Duitsland.
Maar liefst 25% van onze export gaat naar onze oosterburen.
Daarmee wordt maar liefst 7,5% van onze totale economie betaald door Duitsland.

Zonder Duitsland zou Nederland significant armer zijn. Wanneer Duitsland niet meer zou bestaan moet iedere Nederlander ieder jaar bijna één vol maandsalaris inleveren. Voor wie een modaal salaris heeft is dat een korting van netto 1646 Euro per jaar. Ieder jaar weer. Voor altijd.

Zonder Duitsland, mijne dames en heren, zijn wij een buitenwijk van Polen. De economisch achtergebleven noorderbuur van België. Een armlastig overzees gebied van het Verenigd Koninkrijk.

Voor liefhebbers van een dagje Scheveningen en aanhangers van ons nationale voetbalteam zal het wellicht even moeilijk worden, maar ik stel voor om bij dezen Duitsland even te bedanken voor onze welvaart. Overigens sneu dat ze die finale van het EK 2012 nèt niet hebben gehaald.


(1910 views)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.