general motors

Gaat General Motors Failliet?

Op 31 oktober 2008 berichtte ik over de ongelooflijke koersval van het aandeel General Motors. De waarde van dat aandeel was namelijk in een jaar tijd gekelderd van 42 tot 5,75 dollar. Ik heb toen even gedacht dat het misschien een gepast moment was om aandelen van de geplaagde autofabrikant aan te schaffen.

Inmiddels is het 11 november 2008 en is de koers van het aandeel General Motors nog eens 49% verder gezakt. Zojuist sloot de New York Stock Exchange en noteerde General Motors nog slechts een schamele 2,92 dollar!

Ik zal de rekensom die ik op 31 oktober 2008 maakte nog eens herhalen. General Motors heeft 566 miljoen vrij verhandelbare aandelen uitstaan. Wanneer ik dat aantal vermenigvuldig met de slotkoers van vandaag, kom ik uit op 1,6 miljard dollar. De totale beurswaarde van de op een na grootste autofabrikant ter wereld bedraagt dus nog maar een schamele 1,3 miljard Euro! Absurd weinig voor een bedrijf dat alleen al een vermogen aan grond en onroerend goed op de balans heeft staan! 1,3 miljard Euro is het soort bedrag waarvoor in steden als New York met enige regelmaat een enkel gebouw van eigenaar verwisselt.

Ik zeg het nog maar eens; als iedere Nederlander bereid is om vandaag 80,55 Euro opzij te zetten, kunnen we met z’n allen General Motors opkopen. Eigenlijk kan het nog veel makkelijker. Want met een meerderheidsbelang van 51% hebben we de touwtjes in handen. En dat kost op dit moment maar 661 miljoen Euro. Zo bezien zijn er tientallen Nederlanders die in hun eentje General Motors kunnen opkopen.

De beurswaarde van General Motors is op dit moment zo laag dat het er sterk op lijkt dat de verwachting van een faillissement al goeddeels in de koers van het aandeel is verwerkt. Indien General Motors daadwerkelijk failliet gaat zal de waarde van het aandeel de komende maanden verder verdampen tot het nulpunt.

Maar indien General Motors niet failliet gaat, en eventueel in afgeslankte of opgesplitste vorm actief blijft in de autobranche, zal het aandeel General Motors toch wel iets waard blijven. De vraag is wat dat iets ongeveer kan zijn.

In mijn overtuiging is het niet uit te sluiten dat indien General Motors niet failliet gaat, de huidige aandelen een goudmijn vormen voor beleggers die de gok aandurven.

Update 28 juli 2020: Het is interessant om 12 jaar later te zien dat die aandelen General Motors inderdaad een goudmijn bleken te zijn. Vandaag de dag noteert een aandeel General Motors $25,70. In 2017 stond het aandeel zelfs bijna $46,-! De totale marktwaarde van General Motors is op dit moment ruim $36,50 miljard! Wie in 2008 lef had gehad, had in 10 jaar tijd zijn inleg 15 keer zo groot kunnen maken!


(1238 views)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.