hummer

General Motors in de uitverkoop

De huidige malaise op de effectenbeurzen leidt tot onwaarschijnlijke taferelen. Het aandeel van General Motors, tot 2006 ‘s werelds grootste autofabrikant, heeft een ongekende duikeling gemaakt. Minder dan een jaar geleden noteerde het aandeel nog 42 dollar. Vandaag (31 oktober 2008) is het aandeel tot een schamele 5,75 dollar gekelderd, het laagste niveau sinds de Tweede Wereld Oorlog.

Indien we de prijs van het aandeel vermenigvuldigen met het aantal uitstaande aandelen (566 miljoen) komen we op een marktwaarde van 3,25 miljard Dollar. En dat is 2,5 miljard Euro. Pardon? U leest het goed: het wereldberoemde General Motors, onder andere eigenaar van Opel, Saab, Cadillac, Chevrolet en Hummer, is op dit moment slechts 2,5 miljard Euro waard!

Onlangs trok de Nederlandse overheid in één weekend nog 20 miljard Euro uit de lade om een paar banken te helpen. Als daar maar een klein deel van overblijft is dat al genoeg om General Motors in te lijven bij de Nederlandse staat.

Als de pot van Wouter Bos toch leeg blijkt te zijn kunnen we een inzamelingsactie houden. Als iedere Nederlander bereid is 160 Euro bij te dragen hebben we die 2,5 miljard bij elkaar en zijn we met z’n allen eigenaar van de op een na grootste autofabrikant ter wereld. We kunnen ook John de Mol vragen of hij General Motors in zijn eentje koopt. Dan sturen we een Hollandse topmanager zoals Jan Timmer of Cor Boonstra naar de States om de boel te reorganiseren en binnen een paar jaar draait zo’n tent weer als nooit tevoren.

Als ik dit soort onzin kan bedenken heeft een Rus of Arabier met te veel geld en tijd dit al maanden terug verzonnen. Ben benieuwd welke rijkaard straks niet meer een Hummer heeft, maar gewoon Hummer heeft.


(1228 views)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.