Hoe u een economische recessie overleeft

Hoewel de macro-economische cijfers nog lang geen aanleiding geven tot paniek hebben we met z’n allen alvast de Nederlandse economie een toekomstige recessie in gekletst. Nu het daardoor tamelijk waarschijnlijk is dat Nederland de komende jaren te maken gaat krijgen met oplopende werkloosheid, hogere belastingtarieven, hogere inflatie en ingrijpende bezuinigingen, is het misschien verstandig om nog eens op een rijtje te zetten hoe je daar als eenvoudige loonslaaf mee omgaat.

Het merkwaardige is namelijk dat de eerste reactie op een dreigende economische recessie precies de foute is: bezuinigen. Zodra de lonen niet meer stijgen en de overheid ons de duimschroeven aandraait met belastingverhogingen zullen 9 van de 10 Nederlanders onmiddelijk de budgettaire kaasschaaf hanteren. Is tennisles echt nodig? Dit jaar niet meer op vakantie. De boodschappen komen voortaan van de Aldi. Want bezuinigen levert geld op. En dat heeft u tijdens een economische recessie hard nodig om uw met veel te kortlopende rente afgesloten hypotheek te kunnen betalen.

Ik zal u 3 redenen geven waarom deze handelswijze eigenlijk niet handig is.

1) Indien u de hand op de knip houdt verdienen de tennisclub, het reisbureau en de supermarkt ook geen geld meer. De mensen die zij moeten ontslaan hebben straks een uitkering op uw kosten. Dus die besparing betaalt u straks keihard weer terug.

2) U kijkt alleen naar de opbrengsten van bezuinigen. Maar bezuinigen kosten ook tijd, energie en zelfs geld. U zal uw bezuinigingen eerst moeten bedenken en moeten onderzoeken of ze ook zijn te realiseren. Vervolgens moet u er over onderhandelen met uw gezin. Daarna moet u de bezuinigingen effectueren en dat betekent dat het leven schraler en minder aangenaam wordt. U zal voortaan moeten omrijden voor goedkopere benzine en een goedkopere supermarkt. In die supermarkt moet u zorgvuldig uw best doen om goedkopere producten te vinden. Misschien moet u vooraf alle foldertjes doorkijken om de beste aanbiedingen te selecteren. Kortom, dat bezuinigen kost u zoveel tijd en energie dat u die misschien beter had kunnen steken in een paar uur meer per week werken, misschien voor een andere baas, of voor u zelf. Ik weet het, goede banen liggen niet voor het oprapen. Maar een ochtend per week erbij in een winkel werken levert misschien even veel geld op als bezuinigen, maar kost misschien minder tijd.

3) Dat brengt ons bij het belangrijkste punt: U kunt nooit méér bezuinigen dan slechts een beperkt deel van het inkomen dan u verdient. Indien u netto 1500 Euro per maand verdient en u er een modale levensstijl op na houdt, zal het al behoorlijk moeilijk worden om enkele honderden Euro’s per maand te bezuinigen. Iedere Euro die u daarna moet schrapen kost u meer tijd en energie en wordt uiteindelijk een lijdensweg. Extra geld verdienen is soms makkelijker dan bezuinigen. En het mooiste is; in tegenstelling tot het aantal Euro’s dat u kunt bezuinigen, is er geen grens aan het aantal Euro’s dat u maandelijks kan bijverdienen. Dus wat doet u bij de eerstvolgende crisis; centen schrapen, of centen graaien?

Update 22 juli 2020: Als ik na bijna 12 jaar terugkijk op dit artikel mag ik constateren dat die economische crisis er inderdaad is gekomen. We hebben zelfs al weer een prachtige opwaartse economische cyclus achter de rug. En anno 2020 is het afwachten hoe erg de economische crisis gaat worden die is veroorzaakt door het Corona-virus…


(1661 views)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.