ING en het wonderbaarlijke beurssentiment

De aandelenbeurs is een wonder. Zo was er ING. Vrijdag 17 oktober 2008 was een historische dag voor het aandeel ING. Wie op de ochtend van die dag in het bezit was van ING-tjes mocht ‘s avonds constateren dat zijn bezit ruim 27% in waarde was gekelderd! Wat was er nu voor vreselijks aan de hand dat er toe kon leiden dat Nederlands grootste consumentenbank in krap 8 uurtjes 4 miljard Euro minder waard werd?

Wel, een groot deel van het verlies kon verklaard worden uit een gerucht. Namelijk het gerucht dat ING op zeer korte termijn een beroep zou doen op de pot met geld die de Nederlandse overheid heeft gereserveerd om banken te ondersteunen in deze tijd van crisis. In die pot zit 20 miljard Euro waarvan ING ongeveer 9 miljard zou willen hebben. Althans, zo luidde het gerucht. Beleggers vonden deze financiële steun aan ING zo’n angstige gedachte dat zij massaal hun stukken ING in de uitverkoop deden. Het gevolg was dat de koers kelderde.

Dat zelfde weekend bleken Wout en Nout samen te gaan lunchen. Voor de niet-ingewijden onder u, we hebben het hier over onze (anno 2008) minister van financiën (Wouter Bos) en de president van De Nederlandse Bank (Nout Wellink). En warempel, het opperhoofd Tilmant van de ING groep had ook trek. Gedrieën waren zij dermate door deze maaltijd geinspireerd dat het trio na het tafelen een gezamenlijke persverklaring aflegde. Daarin kondigden zij aan dat de Nederlandse staat ING zou ondersteunen met een bedrag van 10 miljard Euro.

Allemachtig! Het door de beleggers gevreesde scenario was dus werkelijkheid geworden. Wat voor dramatische gevolgen zou dat de volgende ochtend hebben voor de koers van het toch al geplaagde aandeel ING? Zou het aandeel wederom een kwart van zijn waarde verliezen? Of zou het nog veel erger zijn? Want het debacle van het aandeel Fortis (min 75% op één dag) lag nog vers in het geheugen.

Die volgende ochtend was vandaag. En weet u wat er gebeurde? Het aandeel ING sloot vandaag maar liefst 29% hoger. Want, en zo verklaarden de deskundigen, ING had zojuist 10 miljard Euro gekregen uit de staatskas. En daar werden de beleggers buitengewoon vrolijk van. Gebeurtenissen die vóór het weekend nog als buitengewoon slecht nieuws werden beschouwd, zag men plotseling als zeer positief. En geen enkele deskundige vond het nodig om dat te verklaren.

Dat heet beurssentiment. Het betekent dat de duur betaalde beleggingsspecialist van uw bank met uw geld naar de beurs gaat en daar volkomen onzinnige dingen mee doet. Eerst raakt hij volledig van de kaart door een gerucht en verkoopt hij uw ING-tjes voor veel te weinig geld. Een paar dagen later keert hij terug op zijn schreden en koopt hij die zelfde stukken weer terug voor een veel te hoge koers. Uw portefeuille daalt in waarde en u krijgt ook nog de kosten van die verloren transacties op uw bordje. Arme adviseur. Hij zal zich vast beroerd voelen door al dat gepruts.

Dit is uiteraard de naïeve lezing van de wonderbaarlijke gebeurtenissen rond het aandeel ING. In de cynische versie is de beleggingsadviseur van uw bank geen incompetente sukkel maar een met voorkennis handelende charlatan. Hij golft namelijk met een onderknuppel van Wout en Nout en wist donderdag al dat de koers van ING zou gaan kelderen. Uw beleggingsadviseur heeft dus razendsnel zijn eigen portefeuille en die van zijn baas met dikke winst verpatst. Vervolgens gebruikt hij uw spaarcenten als hefboom om de koers te manipuleren. Maar dat kan toch nooit goed gaan?

Inderdaad. Want beleggen is een “zero sum game”. Iedere verkoop met winst wordt betaald uit een transactie waar iemand anders op verliest. Ik kan u vertellen wie er winst behaalt met de verkoop van aandelen. Uw bank. Vindt u het niet merkwaardig dat uw beleggingsportefeuille ieder jaar minder waard wordt terwijl uw bank maar blijft handelen in aandelen? Als uw bank in aandelen blijft handelen zal zij er wel winst mee behalen. En als uw bank winst wil behalen uit de verkoop van aandelen, is het nodig dat u verlies leidt. Oops…

Dus als u de beurs voor de zoveelste keer ziet instorten, en u uw zoveelste verlies incasseert, dan zegt uw bank dat u niets moet doen. Want alles komt goed, en beleggen doe je voor de lange termijn. Ondertussen stelt uw bank haar eigen posities veilig en bent u de pineut. Het werkelijke wonder van de beurs is dat wij ons spaargeld toevertrouwen aan een bende rovers die hun zakken vullen door ieder jaar een stukje van ons vermogen af te pakken.


(2811 views)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.