premier mark rutte

De tweede golf is begonnen

Inmiddels is er geen ontkomen meer aan. De tweede golf van het corona-virus is in Nederland gearriveerd. Vandaag (29 juli 2020) zijn er 247 nieuwe besmettingen geregistreerd. Dat is het hoogste aantal nieuwe besmettingen sinds 21 mei 2020. Dat is het hoogste aantal in bijna 10 weken tijd.

Dagelijkse nieuwe meldingen van besmettingen met het corona-virus in Nederland
bron: https://www.worldometers.info/coronavirus/country/netherlands/

Ik ben geen viroloog of wat voor expert dan ook, dus ik kan geen betrouwbare of gezaghebbende voorspellingen doen over hoe het nu verder zal gaan. Overigens heeft de recente geschiedenis geleerd dat het ook voor virologen razend moeilijk is om een blik in de toekomst te werpen.

Maar dat het aantal besmettingen nog stevig gaat oplopen, dat durf ik zeker wel te voorspellen. Want wij zitten nu in een stijgende lijn, en die lijn werd vorige keer pas doorbroken na ingrijpende maatregelen en gedragsveranderingen in de samenleving.

Op 16 maart 2020 waren er ongeveer even veel nieuwe besmettingen (278) als vandaag. Toen duurde het slechts 10 dagen om op 1.000 nieuwe besmettingen per dag te komen.

En vorige keer duurde het ruim 4 weken, na het invoeren van maatregelen, voordat het aantal nieuw geregistreerde besmettingen zijn hoogtepunt bereikte. Want de ‘beroemde’ persconferentie van Rutte was op 12 maart 2020. En pas op 10 april 2020 bereikte het aantal nieuwe besmettingen de tot nu toe hoogste waarde van 1.335 op één dag.

Op dit moment is er net zoals in maart wederom een stijgende lijn (dagelijks meer nieuwe besmettingen) maar er is nog geen sprake van ingrijpende maatregelen om deze stijging in te dammen.

Daarbij; als ik om mij heen kijk en de kranten lees weet ik niet hoeveel effect we mogen verwachten van overheidsmaatregelen. De bereidheid van een deel van het publiek om afstand te houden, niet te feesten, geen restaurants, clubs en bars te bezoeken, enzovoort, is gering. Voor veel mensen weegt het eigen lolletje toch zwaarder dan de gezondheid van een ander. Treurig maar waar.

Ik wacht geduldig af hoe onze overheid met de situatie omgaat. Een ding weet ik zeker. Ik ben de afgelopen maanden zeer terughoudend geweest met sociale contacten en heb bezoeken aan plekken waar veel mensen komen (drukke winkels, evenementen, markten, restaurants, openbaar vervoer, feestjes, enzovoort) vrijwel volledig vermeden. Ik heb vliegreizen geannuleerd en heb deze zomer niets nieuws geboekt. Verder heb ik zo veel als mogelijk geprobeerd afstand te houden en ik was en ontsmet mijn handen de hele dag door. Ik blijf al deze maatregelen volhouden totdat het virus uit ons land is verdwenen of totdat er een goed werkzaam medicijn of een vaccin tegen het virus is. En indien nodig ben ik bereid om strengere maatregelen op te volgen teneinde de gezondheid van mijzelf en de mensen om mij heen te beschermen.

Jammer als het allemaal moet. En al helemaal jammer als dit weer allemaal uit de hand gaat lopen door het gedrag van feestneuzen die maling hebben aan uw en mijn gezondheid. Maar zo is het altijd geweest. Een luidruchtige minderheid van betweters verprutst het leven van de burger die zich netjes aan verstandige en door experts voorgeschreven regels houdt.

Aanvulling 29 juli 2020. Het RIVM hanteert cijfers die marginaal verschillen van de publicaties van de eerder genoemde bron worldometers.info. Volgens het RIVM is het getal van vandaag (247 nieuw geregistreerde besmettingen) het hoogste aantal sinds begin juni. Zie de onderstaande grafiek. Dat betekent alsnog het hoogste aantal in 8 weken tijd.


(97 views)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.