jaap van dissel

Nog steeds geen tweede corona-golf, RIVM?

Vandaag werden 601 nieuwe corona-besmettingen geregistreerd. Dat is een flinke stijging ten opzichte van de afgelopen dagen en het hoogste aantal sinds 26 april 2020, dat is bijna 15 weken geleden. Inmiddels zit Nederland bijna op de helft van het hoogste aantal nieuwe besmettingen op één dag. Dat waren 1.335 nieuwe besmettingen op 10 april 2020. Groot verschil was dat het aantal nieuw geregistreerde besmettingen toen daalde en nu fors stijgt.

Hierboven ziet u het verloop van het aantal nieuw geregistreerde corona-besmettingen in Nederland (15 februari – 5 augustus 2020) volgens https://www.worldometers.info/coronavirus/country/netherlands/.

Het RIVM liet deze week echter weten dat volgens haar geen sprake is van een tweede golf. Zie de onderstaande link. https://www.nu.nl/algemeen/6068874/rivm-meer-besmettingen-dan-verwacht-maar-geen-sprake-van-tweede-golf.html

Nu.nl vroeg aan het RIVM onder welke omstandigheden officieel sprake is van een ‘tweede golf’. Coen Berends van het RIVM zei daarover het volgende:

“Daar is niet echt een getal aan verbonden. Als we in de buurt komen van de signaalwaarden uit het coronadashboard, de druk op de zorg toeneemt en er een meer algemene spreiding van het aantal besmettingen is, dan kunnen we voorzichtig spreken van een tweede golfje. Maar dit is nu niet het geval.”

Ik vind dat een merkwaardige uitleg. Het lijkt er op dat het RIVM pas spreekt van een tweede golf als er serieuze problemen optreden die juist veroorzaakt worden door een tweede golf besmettingen. Hebben we ooit eerder een ‘tweede golf’ of überhaupt een ‘golf’ van wat dan ook op die manier gedefinieerd?

Is er dan pas sprake van een golf autodiefstallen als de politiebureaus worden overbelast door de vele aangiftes? En als het dagenlang heet is, is er dan nog geen sprake van een hittegolf? Want dat gebeurt immers pas als mensen met een zonnesteek zich melden bij de huisarts? En een vloedgolf wordt pas een golf zodra strandtenten wegspoelen?

Het op die manier definieren van een ‘tweede golf’ sluit het risico in dat maatregelen te laat worden genomen en er onnodig slachtoffers kunnen vallen.

De manier waarop het RIVM het begrip ‘tweede golf’ omschrijft, wekt op mij de indruk dat het RIVM hier probeert de term ‘tweede golf’ te vermijden in plaats van te duiden. En dat wekt op mij de indruk van een politieke keuze in plaats van een wetenschappelijke onderbouwing.

Wanneer wetenschappelijke instituten de indruk wekken politiek te bedrijven is dat vaak een signaal dat er achter de schermen iets gaande is. Wellicht leren we meer van de persconferentie die premier Rutte vanavond geeft. Eens kijken of hij wel vindt dat er sprake is van een tweede golf,

En bekijkt u in de tussentijd mijn corona-voorspelling voor augustus-september-oktober 2020. http://www.hansnetten.com/gezondheid/vandaag-485-nieuwe-besmettingen-met-het-corona-virus.html/

In ben volstrekt geen expert op het gebied van virologie maar heb mijn voorspellingen gedaan op basis van wat wij allemaal de afgelopen maanden in de krant hebben kunnen lezen en om ons heen hebben kunnen zien. De kern van mijn voorspelling is een oplopend aantal besmettingen tot circa 3.000 nieuwe besmettingen per dag. Met 601 zijn we op 20% daarvan beland…


(100 views)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.