corona-virus

Mijn corona-voorspelling voor augustus-september-oktober 2020

Het is altijd jammer als je een dreigende situatie voorspelt en je achteraf moet constateren dat je gelijk had…

Op 21 juli 2020 ben ik begonnen met een serie artikelen over het corona-virus. Op die dag werden in Nederland 185 nieuwe besmettingen geregistreerd. Ik stelde toen de vraag of de tweede golf was begonnen en gaf aan te verwachten dat het aantal besmettingen verder zou oplopen. http://www.hansnetten.com/gezondheid/is-de-tweede-corona-golf-begonnen.html/ En inderdaad, vanaf dat moment is het aantal nieuw geregistreerde corona-besmettingen stevig opgelopen; vandaag, precies 2 weken later, noteerde Nederland 485 nieuwe besmettingen.

Let wel; ik klop mijzelf niet op de borst omdat mijn voorspelling is uitgekomen. Want volgens mij is mijn voorspelling niets bijzonders en had iedereen dit op zijn klompen kunnen aanvoelen. Daarom ook een keiharde disclaimer; ik ben geen expert of welk gebied dan ook. Ik doe mijn voorspellingen gewoon op basis van wat ik in de krant lees en om hij heen zie.

Desondanks de hoogste tijd om mijn voorspelling een stuk specifieker te maken. Weet je wat; ik geef een gedetailleerde corona-forecast voor de komende 3 maanden (augustus-september-oktober 2020). Dan kunnen we achteraf kijken wat er allemaal wel en niet klopte. En als er geen fluit van deugt mag u mij uitlachen omdat ik er niks van begrijp. Deal?

Waarom doe ik deze voorspelling? Omdat het kan. Als ik zo’n voorspelling doe op een politiek correct doch haat-reacties tolererend medium zoals Twitter dan worden mijn posts en of mijn gehele account vrij snel geschrapt. Hier niet. Dit is mijn eigen platform. Zolang het nog kan in deze wereld waarin censuur steeds prominenter wordt, en vrije meningsuiting steeds meer een farce. Daarom. Daarom deze voorspelling. Geniet ervan zolang het kan.

Ik zal mijn voorspellingen baseren op nationale en internationale ontwikkelingen rond het corona-virus. Ik zie op dit moment in Nederland een sterk oplopend aantal besmettingen, nauwelijks enige respons van onze overheid en een relatief lage bereidheid onder grote lagen van de bevolking om zich te houden aan de eerder opgestelde corona-regels.

Ik zie massale strandfeesten, terrasjes die hutje-mutje vol zitten en overvolle winkels waar niemand afstand houdt en/of zijn handen desinfecteert. Zelfs als er op zeker moment een massale mentaliteitswisseling plaatsvindt en mensen weer wel bereid zijn zich aan de corona-regels te houden, zelfs dan zal het weken duren voordat de stijging van het aantal besmettingen afvlakt. Dus ik verwacht voorlopig, in ieder geval de komende 4 weken een zeer sterkte toename van het aantal besmettingen.

Verder zie ik veel landen, waaronder de VS, waarin een tweede golf optreedt waarbij het aantal besmettingen hoger is dan bij de eerste golf, maar het aantal doden lager. Waarom? Hoe cynisch het ook klinkt, mogelijk heeft een groot deel van de zwaksten ons tijdens de eerste golf reeds verlaten. Het kan zijn dat degenen die nu besmet raken minder snel worden geconfronteerd met ernstige gevolgen. Degenen onder ons die nog wel erg kwetsbaar zijn hebben de les geleerd en isoleren zich van de feestende meute. Er zijn echter ook landen, zoals Iran, waarbij het aantal doden gedurende de tweede golf wel aanzienlijk hoger is dan tijdens de eerste golf. Ik ga er van uit dat de situatie in Nederland meer lijkt op die in de VS dan die in Iran. Overigens, als we het virus echt onder controle willen krijgen moeten we doen wat Italië heeft gedaan. Dat is een van de weinige landen in Europa die het zeer knap voor elkaar heeft.

Wel, daar gaat ie: hier is mijn corona-voorspelling voor Nederland voor de maanden augustus-september-oktober 2020. Ik doe deze voorspelling op 5 augustus 2020.

6 augustus 2020: Het kabinet kondigt een aantal aanscherpingen van de corona-regels aan. Spoedig daarna volgen aanpassingen van plaatselijke verordeningen van een aantal Nederlandse gemeentes. Denk daarbij aan Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Breda. Er komen toegangscontroles in bepaalde drukke gebieden, toegang is alleen toegestaan met mondkapjes. Bij te veel drukte worden drukke straten en in sommige gevallen hele stadscentra afgesloten. De frequentie van persconferenties van het kabinet gaat omhoog naar 2 keer per week. Er komt een voorlichtingscampagne, speciaal gericht op jongeren. Burgemeesters gaan strenger optreden bij feesten op stranden en op andere openbare plekken. Rutte maakt zich ernstig zorgen en doet een indringend beroep op Nederland om alsjeblieft de simpele corona-regels te volgen. Als dat niet gebeurt en het aantal besmettingen blijft oplopen, dan zullen we terug moeten naar strengere maatregelen, zo zal Rutte zeggen tijdens zijn persconferentie op 6 augustus.

Rond 15 augustus 2020 wordt het aantal van 1.000 nieuwe besmettingen per dag gepasseerd. Het aantal nieuwe corona-patiënten in ziekenhuizen loopt op tot circa 10 per dag. Op de IC’s worden dagelijks circa 5 nieuwe corona-patiënten opgenomen. Ook het aantal corona-doden stijgt weer tot meer dan 10 per dag. Opmerkelijk is dat de dodelijke slachtoffers niet meer vooral ouderen zijn. Corona-doden vormen steeds meer een afspiegeling van de leeftijd van de Nederlandse bevolking. Dat betekent dat nu ook kinderen, jongeren, twintigers en dertigers aan het virus overlijden. Het kabinet gaat weer om de dag persconferenties houden over de corona-situatie. Rutte stelt dat er strengere handhaving komt in de horeca en dat bedrijven die zich niet aan de regels houden direct worden gesloten.

Rond 30 augustus 2020 wordt het aantal van 2.000 nieuwe besmettingen per dag gepasseerd. Het aantal nieuwe corona-patiënten in ziekenhuizen loopt op tot circa 30 per dag. Op de IC’s worden dagelijks circa 15 nieuwe corona-patiënten opgenomen. Het aantal corona-doden per dag loopt op tot circa 50 per dag. Het kabinet is overgestapt op dagelijkse persconferenties en kondigt een hernieuwde algehele lockdown af. Contactberoepen en openbare evenementen worden weer verboden. Horeca mag alleen open onder strenge voorwaarden zoals strikte naleving van 1,5-meter regel, desinfectie van handen en het meten van de temperatuur bij binnenkomst. Er worden zware boetes ingesteld en uitgedeeld bij overtredingen. Inmiddels starten de scholen weer. Het kabinet herziet het beleid ten aanzien van de scholen en stelt in hogescholen en universiteiten een maximum in van circa 25% fysiek onderwijs waarbij de 1,5-meter regel strikt wordt gehandhaafd. Basisscholen en middelbare scholen mogen maximaal circa 50% fysiek onderwijs verzorgen. Deze regels gelden voor het gehele schooljaar 20-21. De meeste scholen houden zich aan deze verdeling, maar sommige scholen schakelen weer over naar volledig online onderwijs.

Rond 15 september 2020 bereikt het aantal nieuwe besmettingen een hoogtepunt van circa 3.000 per dag. Het aantal nieuwe corona-patiënten in ziekenhuizen loopt op tot minimaal 50 per dag. Op de IC’s worden dagelijks circa 30 nieuwe corona-patiënten opgenomen. Het aantal corona-doden loopt op tot circa 100 per dag. Vanaf dit moment gaat het aantal dagelijkse nieuwe besmettingen weer langzaam omlaag. De bezetting van de IC’s is inmiddels opgelopen tot net onder de maximale capaciteit.

Rond 1 oktober 2020 is het aantal nieuwe besmettingen per dag weer gedaald tot circa 1.000 per dag. Het aantal nieuwe corona-patiënten in ziekenhuizen blijft voorlopig stabiel op circa 25 per dag. Op de IC’s worden dagelijks circa 10 nieuwe corona-patiënten opgenomen. Het aantal corona-doden zakt iets tot circa 75 per dag. Het kabinet kondigt een nieuwe corona-aanpak aan bestaande uit permanente en flexibele maatregelen. Er komt een pakket met permanente corona-maatregelen die gelden totdat sprake is van een goed werkend vaccin dan wel een effectief medicijn. Er is ook een pakket flexibele maatregelen dat afhankelijk van de situatie kan worden opgeschaald of versoepeld tot het moment dat een vaccin en/of medicijn beschikbaar is.

Rond 1 november 2020 is het aantal nieuwe besmettingen gedaald tot circa 300 per dag. Het aantal ziekenhuisopnames, IC-opnames en dodelijke slachtoffers zet een sterk dalende trend in. De tweede golf komt onder controle en er is een sterke roep om het beleid te versoepelen. Deze keer trapt het kabinet er niet in waardoor een derde golf uitblijft. Rond januari 2021 is een werkzaam vaccin beschikbaar. Het is geproduceerd door een Europees bedrijf. We leven nog lang en gelukkig.

Zo. Is dat specifiek genoeg? Ik zal hier in regelmatige updates bijhouden hoe accuraat mijn voorspellingen waren. We gaan het zien.

Update 5 augustus 2020: Het RIVM stelt vandaag dat wat haar betreft geen sprake is van een tweede golf. “Als we in de buurt komen van de signaalwaarden uit het coronadashboard, de druk op de zorg toeneemt en er een meer algemene spreiding van het aantal besmettingen is, dan kunnen we voorzichtig spreken van een tweede golfje. Maar dit is nu niet het geval”, zo stelt Coen Berends van het RIVM.


(2551 views)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.