Is de tweede corona-golf begonnen?

Sinds het begin van 2020 houd ik vrijwel dagelijks het aantal besmettingen, tests en dodelijke slachtoffers van het corona-virus in Nederland bij. Ik doe dat via de site https://www.worldometers.info/coronavirus/ waar door de officiƫle nationale gezondheidsinstanties verstrekte gegevens worden gepubliceerd. Uiteraard heeft met name de situatie in Nederland mijn aandacht.

Hieronder ziet u een grafiek met het dagelijks aantal nieuw geregistreerde corona-virus besmettingen in Nederland (van 15 februari 2020 tot en met 20 juli 2020). Dit aantal is een belangrijke graadmeter om te kunnen bepalen hoe goed of hoe slecht Nederland er voor staat. Volgens de onderstaande data was de corona-uitbraak in Nederland op 6 juli op zijn dieptepunt; die dag werden slechts 36 nieuwe besmettingen geregistreerd.

Echter, vanaf dat moment loopt het aantal geregistreerde besmettingen weer op. Gisteren waren dat er 144 en vandaag (21 juli 2020, stond nog niet in de grafiek genoteerd) 185.

Er is een categorie mensen die, ondanks het stijgende aantal geregistreerde besmettingen, beweert dat er niets aan de hand is. Vaak is de uitleg van deze mensen dat er simpelweg meer tests zijn afgenomen waardoor vanzelfsprekend het aantal besmettingen dat wordt ontdekt, hoger is. In veel gevallen wordt die bewering niet onderbouwd met relevante en betrouwbare data. En daar waar dat wel gebeurt gaat de argumentatie nog wel eens mank. Ik heb zo’n donkerbruin vermoeden dat het aantal geregistreerde besmettingen de komende tijd verder zal oplopen. En als dat gebeurt zal ik de beschikbare data aan een diepere analyse onderwerpen. Laten we hopen dat het allemaal gaat meevallen…


(112 views)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.