Word rijk door te stoppen met roken!

Jonge rokers hebben de sleutel tot financiële onafhankelijkheid in handen. Door te stoppen met roken en het uitgespaarde geld in een langjarig deposito te stoppen, sparen zij in no-time een leuke gebruikte auto of een wereldreis bij elkaar. Wie meer geduld heeft ziet zijn spaartegoed tot astronomische hoogtes stijgen.

Sommige van mijn eerstejaars studenten (17 jaar jaar jong) roken iedere dag een pakje sigaretten. Dat kost zo’n € 6 per dag. Dat lijkt niet zo gek veel geld. Maar vermenigvuldig dat eens met 365 en je komt op € 2.190 per jaar. Pardon? Is roken zó duur? Jawel.

Wie bereid is dat geld lang opzij te zetten, parkeert het in een langjarig deposito en stort de rente daar gelijk weer in terug. Rabobank doet op dit moment (oktober 2013) 4% vanaf een looptijd van 15 jaar. Voor dat percentage mag je het geld zelfs 50 jaar bij de RABO wegzetten.

Wie de bovengenoemde spaarmethode hanteert heeft na 4 jaar € 9.486 in het deposito. Zozo…

Wie het geld er dan al uit trekt krijgt een stevige boete, maar er blijft nog ruim € 9.000 Euro over. Daarvan betaal je je rijlessen plus rijbewijs (€ 2.500) en de aanschaf van een leuk gebruikt wagentje (€ 4.000) en houd je nog genoeg geld over (€ 2.500) om meer dan een jaar lang verzekering, wegenbelasting, benzine en een paar reparaties te betalen.

Wie zijn horizon verbreedt tot de volgende fase van zijn leven denkt nog een paar jaar verder. Na 10 jaar gestopt te zijn met roken zit er maar liefst € 26.819 in de pot van onze student. Wablief? Jawel! Onze student is inmiddels geen student meer maar 27 jaar en koopt zijn eerste huis. Die € 26.819 komen prima van pas als aanbetaling van het huis, want zo gaat dat tegen die tijd.

Wanneer onze student toch niet het geld op die manier aanspreekt, maar het lekker door laat groeien, dan gaat het daarna heel erg snel. Want 27 jaar nadat hij gestopt is met roken, onze student is dan nog maar 44 jaar oud, knalt het deposito door het ton heen; € 105.177.

Nu kunt u redeneren dat de inflatie zijn werk doet en een ton over 27 jaar niet meer hetzelfde waard is als vandaag. Maar een ding weet ik wel; een ton in guldens (€ 45.000 Euro) was 27 jaar geleden een enorme smak geld waar je een klein appartement of klein huisje van kon kopen. En anno 2013 is € 45.000… nog steeds een enorme smak geld. Je koopt er geen huis meer van. Maar wie € 45.000 op de bank heeft staan hoeft bij verstandig beleid en een beetje geluk nooit meer geldzorgen te hebben.

Nu goed, laten wij er eens van uit gaan dat onze student in staat is om een nog langere horizon aan te houden. Want 50 jaar nadat hij is gestopt met roken, na 50 jaar lang het uitgespaarde geld in zijn deposito te hebben gestort, gaat hij op zijn 67e jaar met pensioen. En tegen die tijd zijn de pensioenen en de AOW met de helft gekort.

Op dat moment is het bedrag in zijn deposito uitgegroeid tot maar liefst € 341.028. Ik kon het zelf eerst niet geloven dus ik heb mijn rekenmodel nog eens nagekeken. Maar het klopt echt. Wie 50 jaar lang 6 Euro per dag wegzet in een deposito van 4% eindigt met bijna 3,5 ton aan Euro’s.

Tja, 50 jaar heb ik misschien niet meer, maar 6 Euro per dag of iets meer kan ik wel missen. Dus ik ga zelf ook maar eens zo’n deposito openen…

Update 29 september 2020; wie had gedacht dat 7 jaar later spaarrente de facto niet meer zou bestaan?


(1677 views)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.