Zijn de Nederlandse huizenprijzen te hoog?

Wanneer ik in Google zoek op “huizen onbetaalbaar” krijg ik ruim 200.000 hits voorgeschoteld. De meeste van deze berichten vormen een klaagzang over de financiële onbereikbaarheid van Nederlandse koopwoningen. Natuurlijk zijn huizen niet goedkoop. En uiteraard kost het moeite om met een beperkt budget een leuke koopwoning te bemachtigen. Maar zijn huizen in Nederland daarom echt te duur?

De eerste keer dat ik met het fenomeen huizenprijzen werd geconfronteerd is meer dan 25 jaar geleden. De ouders van een klasgenoot van mij stonden op het punt om een huis te kopen. Het betrof een stijlvolle jaren ’30 woning in de nette vruchtenbuurt te Den Haag. De woning had 6 kamers, een voortuin en een achtertuin.

Er waren echter 2 problemen. Ten eerste moest er veel sloopwerk worden verricht want de woning zat nog vol met ouderwetse details zoals een originele ensuite kastenseparatie en ornamenten aan het plafond. In die tijd werd dat als buitengewoon hinderlijk beschouwd.

Het tweede probleem was nog serieuzer; het huis was absoluut onbetaalbaar. Om dit huis te kopen zouden vader en moeder allebei moeten blijven werken, hetgeen in die tijd uiterst ongebruikelijk was. Meer dan een derde van het gezamenlijke inkomen zou iedere maand in de hypotheek moeten worden gestort. En dat laatste gaf de doorslag. De familie X heeft dat huis nooit gekocht. Want de absurd hoge vraagprijs van omgerekend meer dan € 45.000 was niet op te brengen.

Achteraf hebben we allemaal de wijsheid in pacht. Achteraf kan iedereen zien dat je anno 2007 voor het bedrag van € 45.000 best een leuke garagebox koopt in Den Haag. Maar een 6-kamer tussenwoning in de Haagse Vruchtenbuurt, daar mag je gerust € 400.000 voor meebrengen.
Indien de ouders van mijn schoolvriend dat huis wel hadden gekocht hadden ze nu over een zeer riant kapitaal en lachwekkend lage woonlasten beschikt.

Het klagen over onbetaalbare woningen is van alle tijden. Iedere nieuwe generatie loopt op tegen de voor die tijd torenhoge bedragen die nu eenmaal moeten worden geïnvesteerd wanneer je een huis wil kopen. En het is de afgelopen 2 eeuwen altijd zo geweest dat degenen die het toch aandurven om een huis te kopen, na 25 jaar op gouden bergen zitten. (Behoudens oorlog en watersnoodramp… Maar zelfs toen, 25 jaar later…)


(2112 views)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.