The Thing (2011): Zonde van de moeite


the thing

In 1982 werden liefhebbers van het sci-fi/horror-genre verrast door het verbazingwekkende The Thing. Ik was 15 jaar jong en lag er nachten wakker van. Afgelopen jaar mocht de Nederlandse filmregisseur Matthijs van Heijningen Jr. zijn tanden zetten in een remake van deze klassieker. Vroeger was alles beter? Lang niet altijd. Maar in dit geval wel. Want de remake van The Thing is helaas tamelijk teleurstellend.

Om te begrijpen waarom The Thing (2011) zo teleurstellend is zou je eerst The Thing (1982) moeten zien. Vrijwel alles wat in 1982 reeds is verteld en getoond wordt in 2011 dunnetjes overgedaan. De bemanning van een afgelegen poolbasis vindt de bevroren restanten van een buitenaards wezen. Dat wezen komt tot leven en slacht de bemanning stuk voor stuk af. Dat is uiteraard het standaard-gegeven van iedere rolprent in dit genre. The Thing (1982) had echter een aantal verrassende uitgangspunten.

Ten eerste het gegeven dat de buitenaardse levensvorm in kwestie andere levensvormen imiteert als verdedigingsmechanisme. Dat was in 1982 een aardige vondst. Die twist is dus allang bekend als wij naar deze remake kijken.

Ten tweede het vrijwel ontbreken van heroïek. De hoofdrolspelers zagen er stuk voor stuk als zwervers uit en leken geen van allen geïnteresseerd in het verrichten van heldhaftige daden. Vrouwen kwamen in het hele verhaal niet voor. Dus er was geen onzinnig gedoe met mannen die per ongeluk een rondborstig silhouet achter een douche-gordijnen ontwaarden. Dat loopt in de remake helemaal verkeerd. Zo grauw en down-to-earth als de versie van 1982 was, zo clichématig is het product van 2011. Het is op zich geen bezwaar dat in de nieuwe versie ook vrouwen meedoen, wellicht past dat in een tijd waarin wij ook in het echt vrouwen kunnen tegenkomen op een Zuidpool-basis. Maar zorg dan tenminste voor dames die er niet uitzien als Hollywoodsterren.

En dan zijn er tenslotte de special effects. De 1982-versie wordt gekenmerkt door baanbrekende visuals met een smerigheid die je nog lang zal heugen. In 2011 gaat alles, hoe slaapverwekkend, digitaal. En dat ligt er vaak zo dik bovenop dat de film veel aan spanning inboet.

Jammer, gemiste kans voor de makers en het publiek.
Bijkomstige schade is dat vanwege de teleurstellende remake een nieuwe reboot voorlopig niet aan de orde lijkt te zijn.


(1609 views)