Turkse en Indonesische economie groter dan Nederlandse

Turkije? Dat was toch ooit een ‘ontwikkelingsland’? Want waarom kwamen immers al die straatarme Turken zonder opleiding vroeger in Nederland de WC’s schoonmaken?

De Turken wisten wel beter. Vanaf het moment dat de eerste Turkse gastarbeider in Nederland arriveerde stroomden ook de eerste Guldens richting Turkije. De Turken deden het werk dat de Nederlanders te min was en stuurden het overschot van hun zuurverdiende Guldens naar hun familie in Ankara. En zo ging dat in talloze andere Europese landen.

Welke stad zie je dan op de foto hierboven: Los Angeles, Sydney, Tokyo? Nee joh! Dat is Istanbul, de grootste stad van voormalig ‘ontwikkelingsland’ Turkije. Het gaat dus nogal hard daar…

In de loop van de jaren ’80 ontdekten Nederlanders en andere Europeanen de aanlokkelijkheid van Turkije als vakantiebestemming. Het was er altijd warm, er was heel veel te zien en het land was spotgoedkoop. Uiteraard stonden Turkse hoteliers en restauranthouders klaar om hun Europese gasten te verzorgen. Er werd in Turkije gewerkt, gewerkt en gewerkt.

Het bracht de Turken zoveel welvaart dat het ze hielp om hun industrie te versterken en moderniseren. Zo is de Turkse auto-industrie inmiddels even groot als de Italiaanse.

Geloof het of niet, maar sinds dit jaar (2012) is de Turkse economie groter dan de Nederlandse. En de Turkse economie groeit door met spectaculaire cijfers (11% in 2011!) terwijl de Nederlandse economie al 4 jaar in de houdgreep van een financiële crisis zit geklemd.

Voor een ander ‘ontwikkelingsland’, Indonesië, geldt precies hetzelfde.
Huh? Indonesië? Dat was toch die achtergestelde jungle die wij de afgelopen eeuwen hebben leeggeroofd?
Word wakker. Na jaren van uitbundige groei is de Indonesische economie vanaf dit jaar (2012) groter dan de Nederlandse.

jakarta
Jakarkta: toen de Nederlandse kolonisten arriveerden een dorp met 30.000 inwoners. De Indonesiërs maakten er een moderne metropool van met 9 miljoen inwoners; even groot als alle Nederlandse steden bij elkaar.

Vorig jaar voorspelde ik reeds dat de Nederlandse economie spoedig zou worden ingehaald door Turkije en Indoniesië. Dat is ondertussen dus gebeurd. Hiermee is Nederland wederom gezakt op de ranglijst van grote economieën: in 2011 stonden wij nog op de 16e plaats, annno 2012 zijn wij gezakt naar de 18e plaats.

Dit proces is nog lang niet ten einde. Er staan al weer nieuwe landen te dringen om ons de komende decennia verder naar beneden te drukken op de lijst van belangrijke economieën. Maakt u zich daar zorgen over? Ik wel.

Natuurlijk is het de Turken en Indonesiërs (en alle andere zich snel ontwikkelende landen) van harte gegund om een mooie groei in welvaart door te maken. Maar het betekent wel dat wij als Nederland steeds minder grip krijgen op onze eigen economische en andere strategische belangen.


(2262 views)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.