money

De recessie die niet nodig was

Naar het schijnt stevent de wereld af op een diepe en langdurige economische recessie. Maar was dat nu echt nodig?

Het begon allemaal met Amerikanen. Want die kochten huizen. En toen de rente steeg konden zij hun hypotheeklasten niet meer betalen. Laten we er voor het gemak van uit gaan dat niet alle huiseigenaren in de Verenigde Staten in de puree zitten. De meeste huiseigenaren hebben hun huis zo lang geleden gekocht dat hun hypotheek een lachertje is. Net zoals in Nederland.

Voor het gemak veronderstel ik dat de pijn zich met name voordoet bij de 60 miljoen huiseigenaren die hun woning de afgelopen 7 jaar hebben gekocht. Want juist in die periode zijn de Amerikaanse huizenprijzen explosief gestegen.

De gemiddelde prijs van een koophuis in de Verenigde Staten was de afgelopen 7 jaar ongeveer 150.000 dollar. De afgelopen 7 jaar is de korte termijn hyoptheekrente in de Verenigde Staten ongeveer 3 procent gestegen.

Stelt u zich voor dat de helft van deze huiseigenaren, dat zijn er dus 30 miljoen, in financiele problemen is gekomen. En stelt u zich voor dat zij allemaal die volledige 3 procent renteverhoging niet meer aan hun hypotheekverstrekker betalen.

De gemiddelde huiseigenaar uit dit rekenvoorbeeld heeft jaarlijks een betalingsachterstand van 4.500 dollar (3 procent van 150.000 dollar). Vermenigvuldigd met 30 miljoen is dit een jaarlijkse economische strop van 135 miljard dollar.

Dat klinkt als veel geld maar het stelt feitelijk niets voor. Want het Bruto Nationaal Product van de Verenigde Staten bedroeg in 2007 maar liefst 13.844 miljard dollar. Dat gat van 135 miljard per jaar is dus minder dan 1 procent van het nationaal inkomen van de Verenigde Staten! En toch is dit akkefietje de aanleiding geweest voor alle economische rampspoed die nu over ons heenkomt.

Indien de Amerikaanse overheid op tijd actie had ondernomen was het met een relatief kleine ingreep mogelijk geweest om een economische recessie te voorkomen. Maar daar had de Amerikaanse overheid geen tijd voor. Want haar president en ministers waren veel te druk met het vullen van hun eigen eigen zakken door het verkopen van hamburgers, uniformen en olie aan het leger dat zij zelf in een oorlog hadden gestuurd. En die oorlog, oh ironie, kost per maand meer geld dan de achterstallige hypotheeklasten waar alles mee is begonnen.

Terwijl de Amerikaanse kabinetsleden miljoenen dollars verdienden aan de oorlog, braken hitsige journalisten, nerveuze beleggers, bange managers en twijfelende consumenten onbedoeld de wereld-economie af. En het was allemaal nergens voor nodig. De aanleiding van deze economische recessie is zo onbeduidend dat het bijna verdacht is dat het ├╝berhaupt mis kon gaan. Daarom is het misschien een interessante exercitie om uit te zoeken wie er belang hadden bij een economische recessie.


(1172 views)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.