huisje

Het raadsel General Motors

Leuk huisje. Maar dit artikel gaat toch over General Motors? Ik zal het zo uitleggen.

General Motors verkocht in 2007 9,3 miljoen auto’s en was daarmee de op één na grootste autofabrikant ter wereld. In dit artikel en dit artikel heb ik u reeds gewezen op de reusachtige koersval van het aandeel General Motors. Ik heb daarbij laten zien dat een meerderheidsbelang (51%) in General Motors op dit moment nog maar een schijntje kost, namelijk 661 miljoen Euro.

Maar aangezien General Motors in Europa niet echt een sterke merkbeleving oproept wil ik even focussen op Hummer. Hummer is een automerk van General Motors dat vooral bekendheid kreeg in de eerste Golfoorlog (1991). Het Amerikaanse leger verplaatste zich veelvuldig in de Hummer en het merk werd daardoor wereldberoemd en mateloos populair als patsmobiel van aannemers, makelaars en advocaten. En nog een paar andere beroepsgroepen waarvan het nu niet nodig is om ze te behandelen. Voor de duidelijkheid toch nog maar even een plaatje van een Hummer.

Hummer H3

Hummer is verantwoordelijk voor minder dan één procent van de autoverkopen van General Motors. Hoewel de vergelijking niet helemaal klopt zou je kunnen stellen dat Hummer daarmee minder dan één procent van de beurswaarde van General Motors vertegenwoordigt.

Als die logica ook maar een klein beetje deugt is het wereldberoemde automerk Hummer op dit moment minder dan 6,6 miljoen Euro waard. Daarvoor koop je dus het hele automerk inclusief fabrieken, kantoren, inventaris, voorraden en merkrechten.

Nu valt er veel af te dingen op de bovenstaande berekening. En als General Motors Hummer in de etalage zou zetten zou het prijskaartje vast niet bij dik 6 miljoen Euro blijven steken. Maar wat dit artikel wel duidelijk maakt is dat de koers van het aandeel General Motors tot een absurde waarde is gedaald. De huidige koers is alleen te rechtvaardigen indien General Motors goeddeels failliet gaat.

En misschien zijn er beleggers die dat inmiddels hebben begrepen. Want gisteren knalde de Dow Jones 3,82 procent naar beneden. Slechts twee fondsen konden winst noteren, Citigroup en … General Motors. Volkomen tegen de stroom in pakte General Motors gisteren ruim twee procent rendement in een dag. Zou de bodem voor het geplaagde aandeel nu eindelijk zijn bereikt?

Nu terug naar de foto van het huis aan het begin van dit artikel. Dat huis staat in Naarden en moet 6,75 miljoen Euro opbrengen. Het hele automerk Hummer is dus inmiddels goedkoper dan één woonpandje in een Nederlandse provinciestad. Wat vindt u de beste investering, dat ene huisje of het volledige merk Hummer? Ik heb wel een idee waarop ik zou inzetten.


(1943 views)

2 thoughts on “Het raadsel General Motors

  1. Behalve natuurlijk dat Hummers bijzonder lelijke en ordinaire, benzineslurpende rollende wigwams zijn waarmee je absoluut niet geassocieerd wil worden… En Naarden is best een leuk plaatsje hoor!

  2. Hehe, daar heeft de geachte heer een valide punt. Toch heb ik liever een meerderheidsbelang in Hummer dan die uit de hand gelopen stacaravan. Al is het alleen maar om een elektrische en met zonnepanelen beklede hummer te introduceren. Of een Hummer die standaard is voorzien van een paar mountainbikes en een kampeeruitrusting. Of een Humfibie waarmee je ook kunt varen. Enzovoort. Volgens mij heeft dat merk best nog toekomst!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.