NYSE

Ik ga weer beleggen

Vandaag (21 november 2008) sloot de AEX op een betreurenswaardige 222,93. De Telegraaf kopt lafjes dat dit de laagste stand van het jaar is. U en ik weten dat het veel erger is. Want op 2 januari 1996 passeerde de AEX deze slotstand ook al. Wie dus 12 jaar, 10 maanden en 19 dagen geleden instapte in een beleggingsfonds dat de AEX volgt (immers een veilige en solide belegging voor de lange termijn), heeft geen cent koerswinst geboekt. En dividend heeft u dan ook niet opgestreken, want dat wordt bij beleggingsfondsen gewoon met de ‘kosten’ verrekend.

Als ik naar de koersen van individuele AEX fondsen kijk, constateer ik dat een aantal daarvan tot ridicule dieptes is gezakt. Het aandeel AEGON is daar een interessant voorbeeld van. In het najaar van 1998 tikte AEGON eventjes de 55 Euro aan. Anno vandaag sloot AEGON op een schamele 2,68 Euro! De koers-winst verhouding is beland op 2,03.

Dat betekent dat een aandeel AEGON nog maar twee keer de winst per aandeel kost. Die berekening gaat uiteraard uit van de winst over 2007. En in 2008 en wellicht ook in 2009 zal AEGON vooral rode cijfers schrijven. Maar indien AEGON niet failliet gaat en over een paar jaar weer het winstniveau van 2007 zou bereiken, zijn die aandelen met gemak weer 10 Euro waard.

Voor het aandeel ING geldt een gelijksoortige situatie: een koers-winstverhouding van 1,57. Indien ING ooit weer zou opkrabbelen tot het winstniveau van 2007 doen die ING-tjes zonder moeite 15 Euro in plaats van de huidige 5,33 Euro. Natuurlijk loopt u risico’s wanneer u financiele waarden koopt (zie Fortis), maar niet de hele sektor zal failliet gaan. Nederland zal altijd banken overhouden. En de aandelen daarvan zijn nu werkelijk spotgoedkoop.

Hoewel vooral de financiele waarden ondergewaardeerd lijken, doet dit verschijnsel zich in vrijwel alle sektoren voor. Ook Shell, Randstad en TNT hebben een koers-winst verhouding bereikt die alleen gerechtvaardigd is wanneer deze bedrijven jaren lang geen winst zullen maken.

Ik had u reeds eerder verteld dat ik in ieder geval zou instappen bij een AEX onder de 200. Daarom is het moment waarop ik weer serieus aandelen ga kopen erg dichtbij gekomen. Daarmee adviseer ik overigens niets. Want wat u met uw geld doet moet u natuurlijk zelf weten!


(952 views)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.