Famke Louise Denkt Niet Meer Mee

Gisteren liet een groepje ‘bekende Nederlanders’ weten dat zij zich niet langer wensen te houden aan de corona-regels. Dat manifesteerden zij met de ‘hashtag’ #ikdoenietmeermee en een dwaas manifest. Dat manifest bevat vragen in drie categorie├źn: vragen die allang beantwoord zijn, vragen die irrelevant zijn en vragen die zinloos zijn. Wie is toch dit groepje dwazen? Welke bekende Nederlanders vonden het een goed idee om voortaan te boek te staan als corona-gekkies?

(Update 24 september 2020. Wel zo eerlijk om te melden; Famke Louise heeft gisteren sorry gezegd en neemt nu afstand van haar eerdere uitspraken zoals hieronder omschreven. Altijd goed als mensen een foutje maken, dat erkennen en dan kijken hoe zij het voortaan beter kunnen doen. Ben geen fan van Famke Louise maar dit siert haar wel. Kortom, zand erover, allemaal weer verder met waar we mee bezig waren…)

Wel, het blijkt te gaan om een groepje ‘sterren’ waarvan een deel doorgaans bekend staat om hun gefotoshopte nep-lichamen, botox-injecties, overmatig drugsgebruik en verblijf in de gevangenis. Ene Famke Louise lijkt woordvoerder te zijn van dit clubje.

Althans, gisteren zag ik een fragment waarin een verslaggever met Famke wilde praten. Famke sloeg subiet de microfoon uit zijn hand. Want je wilt als ‘influencer’ natuurlijk uitstralen dat geweld de oplossing is voor lastige vragen. Hilarisch waren de uit het niets opduikende ‘body-guards’ van Famke. Die kopieerden direct het gedrag van hun baas. Knal! Daar ging die microfoon weer! Ik gaf al aan dat de reputatie van de club van Famke niet helemaal vlekkeloos is.

Maar gezien de uitspraken over het corona-virus wil de club van Famke kennelijk ook naam maken in de medische wereld. En dat is hard nodig. Want ik heb het hele groepje maar eens online gecheckt. En geen van hen bleek lid te zijn van het Nederlands Huisartsen Genootschap, de Nederlandse Werkgroep Klinische Virologie of de Vereniging van Epidemiologie. En ook geen enkel gerespecteerd medisch tijdschrift bevat een publicatie van een van de DJ’s, modellen of influencers uit de club van Famke.

Toch menen deze zonderlingen ontdekt te hebben dat al onze virologen, die hun gehele leven wijden aan het bestuderen van besmettelijke ziektes, helemaal niks begrijpen van dat malle corona-virus. En daarom doet het clubje van Famke niet meer mee aan de corona-regels. Althans, zo lijkt het. Want na een logische storm van kritiek heeft Famkes club al snel de toon van het verhaal diametraal omgezet. Waar het nu vooral op lijkt is dat Famke en rest niet mee meedoen met denken.

Zelf noemt Famke haar uitspraken ‘vrijheid van meningsuiting’. Het probleem van vrijheid van meningsuiting is dat je eerst een mening moet hebben. U weet wel, een wel-overdacht standpunt gebaseerd op een adequate analyse van feiten.

De uitspraken van de club van Famke lijken vooral een voorbeeld van overbodige zuurstofverbranding. Wel de CO2-uitstoot maar geen enkele nuttige bijdrage.

Daarom stel ik voor dat de club van Famke excuses aanbiedt en een boom plant. Wellicht symbolisch in de tuin van een verpleegtehuis. Misschien leidt dat tot bezinning bij de club van Famke.

Want wie niet meer meedoet met corona-maatregelen steekt een dikke middelvinger op naar alle kwetsbaren in onze samenleving en de vele duizenden helden die zich dagelijks uit de naad werken om die mensen gezond te houden. En voor je zoiets doet kun je maar beter even goed nadenken.

Update 22 september 2020: Oh, oh, oh… Vanavond was Famke Louise op TV bij Jinek om zich nader te verklaren. Ze had een spiekbriefje bij zich om haar standpunt van voor te lezen. Ondertussen kijkt een panel van volwassen en intelligente mensen toe en overweegt hoe ze zo veel mogelijk de blamage voor deze dame kunnen beperken. Wel lief maar toch een treurige vertoning…

Foto: Dit is pas een echte Famke!


(81 views)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.