huizen in amsterdam

Welke huizencrisis?

Al jarenlang beweer ik dat de Nederlandse huizenprijzen niet te hoog zijn en dat je in Nederland voor weinig geld geweldig mooie woningen kunt kopen. En zo is het natuurlijk ook. Voor een ieder die bereid is om niet in Amsterdam te wonen zijn er letterlijk duizenden koopjes te scoren. Ik heb toch nooit begrepen waarom mensen ├╝berhaupt in Amsterdam willen wonen. Als ik al in ons hoofdstedelijk rovershol moet zijn zorg ik dat ik er zo snel mogelijk weer weg ben. Vanuit mijn woning is die Amsterdamse gribus in minder dan 45 minuten bereikbaar en dat vind ik maar net ver genoeg weg.

Maar goed, na jarenlang een contrair standpunt over de huizenmarkt te hebben uitgedragen, merk ik nu ineens dat iedereen mij gaat napraten. Althans, iedereen vindt het ineens hip om te beweren dat alle huizen zeer binnenkort spotgoedkoop worden. De huizenmarkt zou zelfs volledig gaan instorten.

Nu is tegendraads zijn niet perse een verdienste en soms zelfs ronduit vervelend. Maar het is in Nederland zo makkelijk om een afwijkend standpunt te hebben. Want alles wat anders is dan voor of tegen is in potentie al bijzonder. Om dat inzichtelijk te maken zal ik deze keer maar eens beweren dat het instorten van de huizenmarkt slechts een statistische exercitie is. Want in de praktijk vragen verkopers nog steeds astronomische bedragen voor relatief onbenullige optrekjes.

mooi huis

Laat ik gelijk een paar voorbeelden geven. Zo moet het huis op de foto hierboven 10.950.000 Euro kosten. Nee, er is niet per ongeluk een nul te veel in de advertentie terecht gekomen. Hoewel je dat natuurlijk nooit zeker weet. Want ik heb de informatie van Funda en daar staat wel meer onjuiste informatie op. Maar nee, het bovenstaande huis wordt geacht bijna 11 miljoen Euro op te brengen. Voord dat geld koop ik het huis van 40 van mijn buren op. En ik woon toch ook niet echt sneu.

Meer voorbeelden. De onderstaande woning moet 9.999.999 Euro opbrengen. Negen miljoen negenhonderdnegenennegentigduizend en negenhonderdnegenennegentig Euro dus. En het ding staat niet op de grachtengordel of zo maar ergens achter in Twente. Is er echt niet per ongeluk een 9 te veel in de prijs terecht gekomen?

nog een mooi huis
nog een mooi huis?

Op de foto hierboven ziet u niet een slecht verhuurbaar kantoorpand. Nee, het blijkt een apartementencomplex. Voor niet minder dan 3.200.000 Euro wordt u eigenaar van een apartement in dit gebouw. De bus die aan de voorzijde voorbij dendert krijgt u er gratis bij. En een beetje leuke openbaar vervoerverbinding heeft u hier hard nodig want het pand ligt in een provinciestad ergens bij de Duitse grens.

Hoezo huizencrisis?


(6505 views)

4 thoughts on “Welke huizencrisis?

  1. De huizencrisis is wel degelijk voelbaar wanneer je je huis te koop hebt staan, zoals ikzelf ook ervaar. En dan zit ik nog in het segment dat onder de koopjes valt. De huizen zijn misschien niet te duur, maar de kopers blijven uit de markt en dat is heel frustrerend wanneer je je huis wilt verkopen.
    Op huizencrisis.blogspot.com staat ook veel te lezen over de huizencrisis.

  2. Ja de huizenmarkt, de een vindt de prijs te hoog de ander wil wachten tot de prijs daalt en weer een ander vindt de hypotheek rente te hoog, huistrefpunt.nl is een initiatief om de huizenmarkt in beweging te krijgen, we brengen de verkopers bij elkaar door simpel hun zoek en verkoopprofielen met elkaar te vergelijken.

    als verkoper geef je verkoopprofiel op en tevens een zoekprofiel de robot doet de rest, als iedereen dit doet is dat de kans voor de woningmarkt om toch te blijven doorgroeien.

  3. In het door jou beschimpte Amsterdam koop je voor 275k(11 miljoen delen door 40)een rijtjeshuis of een appartementje. Uiteraard koop je voor dit bedrag in de provincie veel meer huis, maar dat betreft dan wel een (volgens de algemene opinie)mindere locatie dan Amsterdam. Onze hoofdstad is een plek van internationale alure en bij velen zeer in trek als woonplaats, dit in tegenstelling tot waar jij zelf woont.

  4. Die ‘internationale allure’ van Amsterdam wordt vooral door Amsterdammers als zodanig herkend. Voor het overige staat Nederland nog niet eens in de top 10 van Europese reisbestemmingen. Zelfs een land als Oekra├»ne verwelkomt per jaar dubbel zo veel buitenlandse toeristen als Nederland. De internationale allure die Amsterdam wel heeft blijft beperkt tot die ene vierkante kilometer binnen de grachtengordel. Akkoord, dat is prachtig. En Nederland zou Nederland niet zijn zonder die grachtengordel. Maar ik zie geen enkele aanleiding waarom een rijtjeshuis in een aan Amsterdam geplakte Vinexwijk het dubbele moet kosten van een zelfde woning in Spijkenisse, Papendrecht of Zoetermeer.

    Hans

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.