Gehoortest

Nee, ik heb geen gehoortest gedaan, althans niet recentelijk. Nee ik ga niet binnenkort een gehoortest doen. Daar is geen aanleiding voor. Maar er is iets dat ik niet snap over de gehoortest; waarom moet je naar pieptonen luisteren?

In mijn leven heb ik 2 of 3 keer een gehoortest laten afnemen door een huisarts of in een ziekenhuis. Het principe van die gehoortest is dat ik een hoofdtelefoon moet opzetten, en vervolgens komen er pieptonen uit de speakers en ik moet vertellen of ik die pieptonen hoor.

Die pieptonen hebben een bepaalde frequentie. Gezonde oren worden geacht om pieptonen tot een bepaalde hoogte (en laagte) te kunnen horen. Maar naarmate je ouder wordt, neemt dat vermogen snel af. Als je jonger dan 50 jaar bent wordt je bijvoorbeeld geacht een toon van 12 kilo-Hertz nog te kunnen horen. Als je de hogere tonen niet meer goed kunt horen, dan is het misschien tijd voor een gehoor-apparaat. Zo goed uitgelegd? Ik ben maar een leek. Heeft u een medische achtergrond en vindt u dat dit niet klopt, ik maak met alle plezier een correctie in dit artikel.

Hoe dan ook, het gaat mij om die pieptonen. Wat is het nut daarvan in een test?

De enige keren in mijn leven dat ik dat soort pieptonen hoor, is wanneer ik een gehoortest laat afnemen. En in het dagelijks leven is het juist belangrijk dat ik in staat ben om volstrekt andere geluiden te horen.

Ik moet in staat zijn om een tram, een auto of een brommer te horen aankomen en ik moet het onderscheid daartussen kunnen maken. Ik moet een wekker of een alarm kunnen horen. Ik moet de persconferentie van Mark Rutte kunnen verstaan, ik moet mijn vrouw kunnen verstaan als ze telefonisch doorgeeft hoe laat ze thuiskomt en ik moet kunnen horen hoeveel Euro ik bij de groenteboer moet betalen.

Maar nog nooit hebben Mark Rutte, mijn vrouw of de groenteboer mij gevraagd om naar een generieke en onbestemde pieptoon van 12 kilo-Hertz te luisteren. En dat zal ook nooit gaan gebeuren.

Mijn vraag is dus; het is toch veel logischer om mensen tijdens een gehoortest te laten luisteren naar relevante geluiden waar mensen in het dagelijks leven mee geconfronteerd worden? Geluiden waarvan het wel of niet goed horen bepalend is voor allerlei praktische zaken in het verkeer, tijdens het boodschappen doen, tijdens gesprekken, enzovoort.

Als leek heb ik hier een nogal simpel idee over; Als je wilt toetsen of mensen nog goed auto’s, stemmen en wekkers kunnen horen, dan laat je ze toch auto’s, stemmen en wekkers horen? En niet malle pieptonen die ze daarna nooit meer tegenkomen?


(66 views)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.