huisje

Huizenprijzen in een maand ruim 5 procent gezakt

Het kadaster maakt vandaag bekend dat de prijzen van de in Nederland verkochte woningen in de periode oktober-november 2008 met ruim 5 procent zijn gezakt. Dit is de grootste prijsdaling sinds 1980. Koopjesjagers kunnen in 2009 hun slag gaan slaan en eindelijk die langverwachte doorzonwoning in de Vinex aanschaffen. Althans, het deel van de Nederlanders dat in 2009 nog werk heeft.

De sterke daling wordt vooral veroorzaakt doordat nieuwe woningen sterk in prijs dalen. De prijs van bestaande woningen zakt nauwelijks.

Het aantal verkochte woningen is in Nederland in een maand tijd met bijna 30 procent gedaald.
De oorzaak hiervan kan mede liggen in de neiging van huiseigenaren om hun woning niet te koop te zetten in een stagnerende markt. Het krimpende aanbod van woningen maakt het ondanks de dalende prijzen dus toch weer moeilijker voor kopers om een woning te vinden. Dit kan tot gevolg hebben dat de prijsdaling weer enigszins wordt gedempt.


(1981 views)

3 thoughts on “Huizenprijzen in een maand ruim 5 procent gezakt

  1. De hypotheekrente is de afgelopen maanden inderdaad een beetje gezakt, maar nog niet veel. De daling van de huizenprijzen komt vooral voor rekening van de nieuwbouw die slecht wordt verkocht. Daar wordt met flinke kortingen gewerkt. Bestaande woningen dalen vooralsnog veel minder in prijs. Dus daar valt dus nog niet zo veel te halen voor koopjesjagers. De daling van de huizenprijzen zal er toe leiden dat de woningmarkt nog strakker op slot gaat. Iedereen die lekker woont maar misschien zijn huis wilde verkopen zal dat nu mogelijk uitstellen. Gevolg is dat juist de leukere woningen van de markt verdwijnen. Vooral noodverkopers zijn in de markt en die brengen soms dubieuze waar mee.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.