Wordt de VVD nog kleiner?

Vandaag kwam VVD-prominent Henk Kamp op opvallende wijze in het nieuws. Zo debiteert hij dat de stroom huwelijksimmigranten uit Turkije en Marokko moet worden ingedamd. Ook vindt hij dat moskeeën niet meer hun gebedsoproep wereldkundig mogen maken via elektrische versterking. Dit alles in het kader van het beperken van ‘de opdringerige aanwezigheid van de islam in de openbare ruimte’. Maar was het niet de VVD die tot gisteren toe juist hevig protesteerde tegen dit soort standpunten? En die zelfde VVD heeft toch de verkiezingskanonnen Geert Wilders en Rita Verdonk uit de partij gebonjourd juist omdat zij de bovengenoemde standpunten huldigen?

Daarom is het buitengewoon interessant om te zien wat VVD-leider Mark Rutte nu gaat doen. Als hij de uitspraken van Henk Kamp onweersproken laat, is er bijzonder nieuws. Namelijk dat de standpunten van Wilders en Verdonk inmiddels een vaste plek op het menu van de VVD hebben verworven. En als de VVD er inderdaad voor kiest om deze weg in te slaan verwacht Nederland uiteraard een excuus van de VVD aan Geert en Rita. Want de VVD geeft Geert en Rita dan kennelijk met terugwerkende kracht gelijk.

Maar er is een ander scenario denkbaar. Misschien heeft bij Henk Kamp de ambitie postgevat om als derde prominent VVD-politicus de partij te verlaten. Dat heeft Geert en Rita bepaald geen windeieren gelegd. Als Mark Rutte een vent van zijn woord en met een ruggengraat is roept hij Henk Kamp al op het matje terwijl ik dit artikel schrijf. En als Henk vervolgens zijn mond niet houdt gooit Mark hem hoogstpersoonlijk uit het liberale parlementaire pluche. In dat geval kan Henk Kamp zich beter nu al warm lopen voor de lancering van een derde rechtspopulistische politieke beweging. Ik schat Henk in op minimaal vijf kamerzetels. Terwijl de VVD dacht dat ze nu wel de bodem had bereikt.

Update 24 juli 2020. Bijna 13 jaar geleden publiceerde ik dit artikel. Henk Kamp is nog lang VVD-er en minister gebleven, goed gedaan Henk! De VVD is al die jaren een constante en succesvolle factor in de Nederlandse politiek gebleven. Mark Rutte werd in 2010 premier van Nederland en is dat 10 jaar later nog steeds. In de laatste Kamerverkiezingen won de VVD 32 van de 150 zetels en werd daarmee verreweg de grootste politieke partij van Nederland. Volgens mij zat ik er in 2007 dus op alle fronten naast…


(1209 views)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.