kaasplank

Wie heeft mijn kaas gepikt?

In 1998 verscheen het boekje “Who moved my cheese” van de auteurs Johnson en Blanchard. Cheese is inmiddels uitgegroeid tot een van de bestverkochte managementtitels aller tijden. Tot nu toe gingen niet minder dan 21 miljoen exemplaren over de toonbank. En dat vind ik eerlijk gezegd nogal wonderlijk.

Want Cheese geeft ons geen diepzinnig inzicht in veranderprocessen. Integendeel. De auteurs leggen ons simpelweg uit dat veranderingen er nu eenmaal bij horen. En iedereen die zich daar tegen verzet snapt er niets van. De hoofdpersonen uit het boek denken dat alle rampspoed in hun levens werd veroorzaakt door hun eigen onwil om te veranderen. En wat kunnen ze smakelijk lachen om het feit dat ze vroeger eerst gingen nadenken als iemand van buiten hun wereld op zijn kop zette. Nu weten ze gelukkig beter. De verandermanager dient met open armen ontvangen te worden. Kantelen en uitdunnen die organisatie! En verdiep je liever niet in futiliteiten zoals nut en noodzaak van het opheffen van uw bedrijf, afdeling of baan.

kaas

Het is best te begrijpen dat Johnson en Blanchard deze ideeën uitdragen. Want zij verdienen veel geld met het begeleiden van veranderprocessen. Maar het lijkt alsof de auteurs in hun veranderdrift ieder kritisch denkvermogen uit het oog verliezen. En de lezer wordt geacht om hun gedachtegoed aan de hand van wonderlijk naïeve metaforen over te nemen En dat is toch wel heel veel gevraagd.

Veranderprocessen zoals reorganisaties leveren best wel eens meerwaarde op. Maar we weten allemaal dat sommige veranderingen nutteloos zijn en in het beste geval niet al te veel schade veroorzaken. Maar mijn betoog zet natuurlijk geen zoden aan de dijk. Want dit artikeltje kan niet op tegen 21 miljoen Kazen. Bovendien zullen verandermanagers mijn kritiek uitleggen als onwil om te veranderen. Dus dat boekje gaat juist over starre Kaaskoppen zoals ik. Dat is nu het zalige van een vak als verandermanagement. Het grossiert in stellingen die zichzelf bewijzen. En zolang dat het geval is zal ik in ieder geval kritisch blijven.


(1171 views)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.