beurs van berlage

Beurs blijft uitzonderlijk volatiel

Vandaag (24 november 2008) was het weer zover. Na een aantal opeenvolgende dagen van forse koersdalingen werd de AEX omhoog gekatapulteerd. De index sloot vandaag 10,29% hoger.

Mijn ING-tjes deden het vandaag nog beter dan de index: ze sloten 17,92% boven de slotstand van gisteren. Dat was overigens ook wel nodig om het koersverlies van de laatste paar beursdagen weer een beetje te compenseren. Zelfs een doorgaans stabiele waarde zoals Royal Dutch Shell legt er 14% bovenop!

In de Verenigde Staten was het nog idioter. De Dow Jones steeg weliswaar ‘slechts’ 4,93% maar er waren een paar ongekende uitschieters. Bank of America pakte 27,20% winst. En daarmee lifte zij vooral mee op de winst van Citigroup die maar liefst 57,82% opwaarts realiseerde op het bericht dat de Amerikaanse overheid met een steunplan van 20 miljard komt voor deze geplaagde bank.

Wat leren wij van deze uitspattingen? Dit betekent dat de onrust nog niet voorbij is en dat we de komende weken waarschijnlijk flinke bewegingen op en neer blijven zien. Voor beleggers met te flexibele zenuwen nog geen moment om in te stappen. Die kunnen misschien beter wachten tot de AEX tenminste een maand lang geen uitschieters meer maakt van meer dan 3% per dag.

Beleggers die wel een gokje durven te wagen wachten weer een paar mineur-dagen af en vullen hun portefeuille in etappes aan. Je hebt nooit de garantie dat je op het laagste moment instapt. Maar wie in dit soort situaties op het goede moment koopt kan over 2 of 3 jaar best wel eens een rendement van vele tientallen procenten hebben gerealiseerd. Zolang je je portefeuille een beetje spreidt over de verschillende sektoren (bijvoorbeeld industrie, financials en retail) lijkt mij dat geen slechte keuze.


(951 views)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.