economische crisis - recessie

De economische recessie bent u zelf

Onlangs hoorde ik op BNR de column van beroepspessimist en professioneel zwartkijker Kees de Kort. De man die beweert alleen maar conclusies te trekken op basis van cijfers en feiten bracht tendentieuze taal te berde. Volgens De Kort is op dit moment vooral het vertrouwen in de financiële sektor verdwenen. Maar wacht maar tot het publiek het vertrouwen in het toezicht en de autoriteiten verliest. Want dan komen er pas echt problemen.

Dank u wel mijnheer De Kort. Daar hadden miljoenen Nederlanders nog helemaal niet aan gedacht. We zouden ook ons vertrouwen in het handelen van onze overheid kunnen opzeggen. Daarmee zouden we onszelf een nog veel diepere economische recessie in kunnen kletsen. Gouden tip voor de liefhebbers van armoede en ellende!

Daarna kwam een hysterische mevrouw aan het woord. Het CPB had namelijk een economische krimp van 0,75 procent voorspeld en daarom waren zij leugenaars. Want allerlei bedrijven rapporteerden op dit moment al een omzetdaling van 30 procent. Buiten het feit dat een voorspelling nooit een leugen kan zijn (want van een voorspelling kent niemand de uitkomst, dus is daar onmogelijk over te liegen) was deze mevrouw over meer zaken in de war.

Presentatrice Harmke Pijpers probeerde met het voor haar gebruikelijke geduld nog uit te leggen dat economie vooral psychologie was en dat de gerapporteerde dubbelgecijferde omzetdalingen toch in ieder geval ten dele konden worden verklaard uit angst, met als gevolg dat het publiek de hand op de knip houdt. Pijpers durfde zelfs de vraag aan of journalistiek en overheidheid misschien enigszins terughoudend zouden moeten zijn met berichtgeving op dit vlak. En dat was natuurlijk de spijker op zijn kop.

Want hoeveel is uw inkomen dit jaar gedaald? In de publieke sektor (bijna 1 miljoen werknemers!) zal er geen cent minder zijn verdiend en zijn ten gevolge van de recessie nauwelijks of geen ontslagen gevallen. In het traditionele bedrijfsleven (gewoon een salaris en geen gedoe met bonussen voor behaalde targets) valt het ook erg mee met de ontslagen en zijn de inkomens ook al niet gedaald. In de snelle commerciële sektoren (ICT, onroerend goed, marketing) manifesteren zich wel enige problemen. Maar wie in goede tijden een dikke lease-volvo en 10.000 Euro eindejaarsuitkering geniet, mag niet verwachten dat die luxe tot het einde der tijden stand houdt. En wie op grond van die extra’s een te hoge hypotheek heeft afgesloten mag bij zichzelf te rade gaan.

Hoe komt het dan toch dat in diverse sektoren een scherpe omzetdaling wordt gerapporteerd? Angst. Angst voor slechte tijden die op het moment dat ik dit schrijf nog niet eens echt zijn aangebroken. Angst voor dalende inkomens die op het moment dat ik dit schrijf nog steeds op niveau zijn. Angst die deels wordt veroorzaakt door negatieve kletspraat op radio en tv.

Door die angst houdt u de hand op de knip. U heeft nog steeds het zelfde inkomen maar uit angst geeft u minder geld uit. Daardoor keldert de omzet van verkopers van auto’s, keukens, televisies en meer van dat fraais. En die omzetdaling wordt breed uitgemeten in de pers. Paniek! Het gevolg is dat u nog minder geld uitgeeft. De economische recessie bent u zelf!


(1924 views)

3 thoughts on “De economische recessie bent u zelf

 1. Dit is zo’n typische leugen om de schuld van het falende monetaire systeem bij de burgers te leggen.

  Wellicht wil de schrijver zich eerst eens wat meer verdiepen in de dept mechanisms van onze samenleving, alvorens hij met dit soort ideologische onzin komt.

  Je hoort regelmatig politici roepen dat de burger meer moet uitgeven anders veroorzaakt de burger de crisis zelf.

  Tegelijkertijd roepen deze bedriegers dat de kredietcrisis de schuld is van de burger omdat deze teveel wilde en teveel uitgaf.

  Het is altijd de schuld van de burger ook al spreekt de politiek zich tegenstrijdig uit.

  Beide redeneringen geven echter blijk van minimaal monetair inzicht en zijn bovendien te grof voor woorden.

  De burger heeft steeds minder te besteden en ziet zijn spaargeld slinken.

  Deze crisis is gecreëerd door diegenen die de macht hebben over de geldvoorraad.

 2. Dit roep ik al de hele tijd!!!!!
  Maar ja het luistert blijkbaar makkelijker naar al die paniekzaaiers zoals Pauw en Witteman die het heerlijk vinden al het negatieve breed uit te meten.

 3. #1

  Het artikel beschuldigt de burger niet van het veroorzaken van de recessie maar wijst juist naar de overheid en media omdat zij te veel angst hebben gezaaid. Het gevolg is een reactie van de burger die de hand op de knip houdt. Dat het balletje überhaupt is gaan rollen heeft inderdaad met schuldproblematiek te maken, maar daar gaat dit artikel niet over.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.