Staatsloterij blijkt slechtste belegging


Wat is beleggen? Volgens Van Dale is beleggen “(geld) aan iets besteden waarvan men hoopt dat het in waarde zal stijgen”. Zo bezien is het kopen van Staatsloten een belegging. Maar wel de beroerdste belegging die u had kunnen kiezen.

De AEX is een graadmeter die aangeeft hoeveel rendement Nederlandse aandelen behalen. De afgelopen 14 jaar boekte de AEX nul procent koerstwinst. Wie in 1995 1.000 Euro in de AEX had gestoken zou anno 2009 nog steeds 1.000 Euro in zijn portefeuille hebben. Wat is beleggen in Aandelen toch een waardeloze hobby. Daarbij schieten de koersen dan weer omhoog en dan weer omlaag. Er is werkelijk geen touw aan vast te knopen. Beleggen in aandelen is eigenlijk gewoon een loterij.

Wie denkt dat dat waar is moet zijn geld maar eens beleggen in loten van de Staatsloterij. Is het kopen van een Staatslot dan ook beleggen? Volgens de hiervoor besproken definitie uit de Van Dale wel. Want miljoenen Nederlanders besteden er geld aan in de hoop dat het meer waard wordt.

Vandaag bericht De Telegraaf dat de door het Ministerie van Financiën gerunde Staatsloterij minder prijzengeld uitkeert dan wettelijk is toegestaan. De Staatsloterij gaat dus op de illegale toer. Het uitkeringspercentage is in bepaalde periodes gezakt tot onder de wettelijke norm van 60 procent. Pardon? Onder de 60 procent? Jazeker. Zelfs als het casino van Wouter Bos zich precies aan deze norm houdt krijgt u dus van iedere 1.000 Euro die u inlegt gemiddeld slechts 600 Euro terug!

Laten we de vergelijking met de AEX maar eens maken. Stelt u zich voor dat we in 1995 voor 1.000 Euro Staatsloten hadden gekocht. Na een jaar hadden we het restant (600 Euro) wederom in Staatsloten gestoken. En dit proces zouden we herhalen tot in 2009. Stelt u zich voor dat de Staatsloterij zich de afgelopen 14 jaar precies aan de uitkeringsnorm van 60 procent heeft gehouden. In dat geval zou van uw 1.000 Euro nog maar een dramatische 78 cent zijn overgebleven. Wie zijn geld onder de bovengenoemde omstandigheden in de Staatsloterij heeft gestoken mag dus gemiddeld rekenen op een verlies van 99,92 procent. Zelfs het aandeel Fortis is hierbij vergeleken een topstuk!

De Staatsloterij zou zich kunnen verweren met het feit dat de gigantische verliezen van de deelnemers worden besteed aan goede doelen. Boze tongen beweren echter dat slechts een relatief klein deel deel van uw inleg feitelijk terecht komt bij de zieke kindertjes in Afrika. Want tja, de kantoren, salarissen, huizen en auto’s van de directeuren in Nederland moeten ook worden betaald.

Maar wie geld steekt in aandelen van aan de AEX genoteerde bedrijven brengt een deel van zijn geld ook naar het goede doel. Kijk maar wat ondernemingen zoals Ahold, ING en Shell allemaal aan goede doelen doen. Zij verstrekken studiebeurzen aan jong talent, sponsoren kunst en sport en ontwikkelen projecten ten behoeve van een schoner milieu. Daarbij zorgen deze bedrijven voor grootschalige en kwalitatief hoogwaardige werkgelegenheid. Een beter doel is er bijna niet!

Toch zijn er vele Nederlanders die Staatsloten kopen omdat ze denken dat je daarmee geld kan verdienen. En dat is een illusie. 99 procent van de deelnemers van de Staatsloterij wordt er natuurlijk armer van. Daar doen die paar geluksvogels die de jackpot winnen niets aan af. Eigenlijk is het een schande dat onze overheid veel geld verdient aan deze illusie. Al helemaal gezien onze overheid met regelmaat haar belerende vingertje in de richting van het bedrijfsleven wijst. Daar mag men zich namelijk niet verrijken. In mijn optiek een glashelder geval van pot en ketel.


(1377 views)