Te vroeg verkopen bij winst en te laat verkopen bij verlies


De titel van dit artikel geeft wat mij betreft in één regel aan waarom de meeste beleggers falen.

Stel, u koopt vandaag aandelen ING, want die staan met 6,52 Euro nog steeds heel erg laag. Vervolgens zakt de koers morgen 5%. U vindt dat heel frustrerend maar houdt uw aandelen. Beleggen is immers risico nemen. Maar het komt op de lange termijn altijd weer goed.

Echter, de volgende dag dalen uw ING-tjes met 10%. U raakt nog meer gefrustreerd maar gelooft dat het snel weer zal goed komen. De volgende dag dalen uw ING-tjes 15%. Op dat moment raakt u zo angstig dat u toch maar besluit om te verkopen: 30% van uw investering is in een paar dagen verdampt.

Maar u bent natuurlijk niet zo’n kinderachtige belegger. U kunt best wat fluctuaties aan. Dus u houdt gewoon vast aan uw stukken. Zelfs wanneer de waarde van uw aandelen is gehalveerd houdt u ze vast. Want u heeft een collega eens horen zeggen: “Als je geschoren wordt moet je stil zitten.”

Wanneer uw ING-tjes na een lange periode van schommelingen eindelijk weer het niveau bereiken waarop u hebt gekocht verkoopt u ze onmiddelijk. Want liever gewoon geen winst dan dat het aandeel straks weer de min in duikt. En u weet wat er dan gebeurt: het aandeel stijgt weken lang uitbundig maar u profiteert er niet meer van.

Veel beleggers vertonen dit gedragspatroon. Als het aandeel verliest verkopen ze te laat, en als het aandeel winst boekt verkopen ze te snel. Het resultaat is dat ze een paar keer flinke verliezen boeken die ze niet kunnen compenseren met de kleine speldeprikjes winst die daar tegenover staan.

In een volgend artikel zal ik u uitleggen hoe ik denk dat ik mij tegen dat soort gepruts bescherm. Ik zeg er wel bij dat ik u adviseer om vooral uw eigen conclusies te trekken. Want de meeste beleggers, ook degenen die vinden dat ze professionals zijn, boeken teleurstellende resultaten. En ik vorm geen uitzondering op die regel. Dus doe uw voordeel met mijn artikelen, maar neem altijd zelf verstandige beslissingen over uw eigen spaargeld. U bent zelf het beste in staat om te beoordelen of u het risico moet nemen om dat geld te verspelen. Geloof nooit in gouden tips en gegarandeerde beleggingsrendementen. Dit gezegd hebbende hoor ik op een gerenommeerde radiozender een reclamespotje voor een belegging in onroerend goed met een ‘gegarandeerd’ rendement. Dit soort flauwekul zou wat mij betreft verboden moeten worden.


(1038 views)

Leave a comment

Your email address will not be published.


*