Topmannen bedrijfsleven verdienen 65 keer zo veel als personeel

Topmannen in het bedrijfsleven verdienen 65 keer zo veel als hun medewerkers. Maar is dat erg?

Intermediair van 14 september 2007 trok mijn aandacht door een artikel over topinkomens. Het blijkt dat bestuursvoorzitters van de 25 grootste beursgenoteerde ondernemingen van Nederland gemiddeld 65 keer zo veel verdienen als hun medewerkers. Is dat nu echt zo scheef?

Rekent u even mee? Pak gerust uw eigen salaris als voorbeeld. Stel dat u zich iedere dag drie slagen in de rondte werkt voor een modaal inkomen van bruto € 2.500 euro per maand. Uw hoogste baas verdient dan 65 X € 2.500 = € 162.500. Nee, niet per jaar. € 162.500 per maand.

Uw baas is vast een fijne vent (m/v) maar maakt hij die dik anderhalve ton per maand echt waar? Welnee, natuurlijk niet. Dus beklagen wij ons in Nederland massaal over de graaicultuur en buitensporige zelfverrijking. Terecht natuurlijk, maar ook een beetje kortzichtig. Want de wereld is groter dan de portemonnee van u en uw baas.

Zo verdient Mirko Modaal uit Kroatië niet meer dan € 600 per maand. Maar Mirko doet het aanzienlijk beter dan Batsaikhan (Mongolië) want die moet genoegen nemen met € 60 per maand. Maar zelfs Batsaikhan leeft als een vorst in vergelijking met Azibo. Azibo woont in Malawi en daar verdient Jan Modaal een schamele € 10 per maand. Daarmee verdient Jan Modaal in Nederland 250 keer zo veel geld als zijn collega in Malawi.

Ok, het is nogal kort door de bocht. Maar het inkomensverschil tussen u en Jan Modaal in menig Afrikaans land is nog veel groter dan het inkomensverschil tussen u en die graaiende bestuursvoorzitters waar we ons zo druk over maken. Hoe onverdiend het salaris van uw baas ook moge zijn; 80% van de rijkdom in de wereld is in handen van 20% van de wereldbevolking. En iedereen die dit leest behoort tot die gelukkige 20%.


(1894 views)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.