youtube-star?

Youtube gaat betalen

Youtube publiceert op haar blog dat zij vanaf heden mensen die filmpjes uploaden gaat betalen. Het is nog maar een test waarbij alleen de meest populaire filmers worden beloond. Maar het is niet onwaarschijnlijk dat Youtube op termijn alle inzenders van filmpjes geld gaat betalen.

Waarom is dat zo waarschijnlijk? Wel, Youtube is sinds oktober 2006. En Google heeft een zeer succesvolle voorgeschiedenis in het te gelde maken van online content. Google krijgt het namelijk al voor elkaar om miljarden dollars te verdienen simpelweg doordat Internetters bereid zijn op linkjes te klikken.

Google heeft 1,65 miljard dollar betaald voor Youtube. En de enige reden waarom Google zo veel geld uitgeeft is dat zij verwacht dat Youtube een goede investering is waarmee zij veel geld gaat verdienen. Gezien het businessmodel van Google mag worden verwacht dat filmpjes van Youtube op enig moment zullen worden gekoppeld aan advertenties. Adverteerders zullen betalen voor het vertonen van advertenties en filmers zullen worden betaald wanneer mensen die advertenties zien of er op klikken.

Hoe dit model precies door Google zal worden uitgewerkt is niet te voorspellen. Het koppelen van advertenties aan zoekresultaten, zoals Google nu doet met de Adsense en Adwords programma’s, ligt misschien iets eenvoudiger dan het koppelen van advertenties aan filmpjes. Maar Google kennende gaan zij dit oplossen. En waarschijnlijk gaan zij dit goed en snel doen.

Update 26 juli 2020: Wow, interessant om te zien hoe dit zich 13 jaar later heeft ontwikkeld. Inmiddels zijn er wereldwijd miljoenen mensen die hun brood verdienen met videos maken op Youtube. ‘Youtuber’ is een beroep geworden en enkele iconische figuren in die branche zijn er wereldberoemd en schatrijk van geworden…
(2663 views)


(2804 views)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.