corona-virus

342 Nieuwe besmettingen – hoogste aantal in 12 weken

Jawel, zoals ik gisteren al op deze site voorspelde; de 2e golf van het corona-virus is in Nederland geland. Gisteren waren er nog 247 nieuwe besmettingen, zie http://www.hansnetten.com/gezondheid/de-tweede-golf-is-begonnen.html/. Echter, vandaag rapporteert het RIVM al weer 342 nieuwe besmettingen met het corona-virus. Dit is het hoogste aantal sinds 7 mei en dat is vandaag precies 12 weken geleden.

Echter, in mei daalde het dagelijkse aantal nieuwe besmettingen, nu is er sprake van een sterke stijging. Om een betere vergelijking te maken moeten we terugkijken naar maart 2020, want ook toen was er een sterke toename van het aantal nieuwe besmettingen.

Op 18 maart 2020 noteerde het RIVM een vergelijkbaar aantal (346) nieuw besmettingen als vandaag. Het duurde toen maar 6 dagen om boven de 1.000 nieuwe besmettingen per dag te komen (1019 nieuwe besmettingen op 26 maart 2020). Dat mondde al snel uit in sterke toename van het aantal corona-gerelateerde doden en een overbelasting van de Nederlandse IC-capaciteit waarbij Nederland maar net aan een ramp is ontsnapt.

Gaat het nu ook deze kant op?

Dat is nog moeilijk te zeggen. Er zijn diverse argumenten die doen vermoeden dat deze tweede golf minder ernstig zal verlopen.

Ten eerste, en hoe cynisch dat ook moge klinken; in de eerste corona-golf is een relatief groot deel van de meest kwetsbare Nederlanders slachtoffer geworden. Degenen die nu besmet raken, ook degenen in de hogere leeftijdscategorie├źn, zullen wellicht minder snel overlijden.

Ten tweede, het corona-virus lijkt nu in relatief veel gevallen rond te waren in een jongere doelgroep. Deze doelgroep lijkt minder ernstig geraakt te worden door het virus. Maar aangezien er nog relatief weinig bekend is over hoe het lichaam van jongere mensen reageert op het virus, is hier nog weinig met zekerheid over te zeggen.

Ten derde, en dat is misschien wel het belangrijkste; deze keer zijn we voorbereid. We zijn gewend aan maatregelen zoals afstand houden, thuis werken, handen wassen en desinfecteren, enzovoort. Althans, in ieder geval een deel van de Nederlanders lijkt zich aan die regels te houden. De IC-capaciteit is op orde en flexibel. Er is meer bekend over het verloop van besmettingen en er is meer ervaring met behandeling van pati├źnten. In vele branches (winkels, restaurants, musea, pretpaken, enzovoort) zijn maatregelen getroffen om het risico op besmetting te beperken. En tot slot, onze overheid heeft de besluitvormings- en communicatiestructuur die nodig is bij een tweede golf, paraat. Nederland is nu veel beter voorbereid dan tijdens de eerste golf.

Kortom; het groeiende aantal besmettingen is zorgwekkend, maar we zijn nu wel voorbereid op de tweede golf. Hoe ernstig het deze keer zal uitpakken hangt nu vooral af van de maatregelen die onze overheid gaat nemen en de manier waarop het Nederlandse publiek daarop reageert. Ik ben bang dat vooral dat laatste deze keer de achilleshiel zal blijken te zijn…


(52 views)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.